Acest test permite depistarea la timp a parodontitei!
Căderea dinţilor nu mai este doar o problemă tipică persoanelor în vârstă. Apare şi la persoane tinere, chiar şi cu vârste sub 30 de ani şi are efecte dezastruoase asupra cavitaţii orale şi a întregului corp, inclusiv asupra vieţii sociale a bolnavului.
Click! Sănătate: Cum se poate preveni pierderea danturii din cauza parodontitei?
Medicul Gabriel Cojocariu: Prevenţia bolii parodontale se poate face prin vizite regulate în cabinetul medicului stomatolog, sesiuni de detartraj şi periaj profesional.
Acestea ajută în special în cazurile în care pacienţii au gingivite, forme uşoare de inflamaţie gingivală, semne ale unei viitoare boli parodontale.
Click! Sănătate: Ce simptome trebuie să ne pună pe gânduri?
Principalele simptome ale parodontitei marginale cronice constau în sângerări la periaj sau spontane, respiraţie urât mirositoare sau prezenţa unui gust neplăcut, sensibilitate gingivală, înroşire sau umflare a gingiilor, abcese dentare, mişcare sau schimbare de poziţie a dinţilor, retragere a gingiilor, aspect alungit al dinţilor.
În ce mod se depistează parodontita?
Medicul Gabriel Cojocariu: Un instrument la îndemână este testul de bacterii, care identifică tipurile de agenţi patogeni care populează cavitatea bucală si pungile parodontale ale pacientului. Acesta poate identifica până la 12 tipuri de bacterii distincte extrem de periculoase pentru sănătatea suportului dentar.
Dacă pacientul a fost diagnosticat cu boala parodontală, rezultatele testului ne ajută la identificarea corectă şi precisă a tratamentului medicamentos local şi general pe care acesta să-l urmeze.
În ce constă testul?
Testul parodontal este 100% neinvaziv, cu rezultate imediate şi sigure. Se recoltează o cantitate variabilă de produs din biofilmul dentar subgingival, care se trimite la laboratorul de genetică, iar în funcţie de rezultate se stabileşte planul de tratament.
Acesta poate cuprinde antibiotice pe cale locală sau generală, alte categorii de medicamente (antiinflamatoare, antialergice), precum şi manopere de curăţare locală prin chiuretaje şi aplicări de substanţe antiseptice, biostimularea regenărării cu ajutorul tratamentului laser sau chiar manopere chirurgicale de regenerare osoasă şi tisulară ghidată (adiţii osoase, grefe gingivale).
Medic Gabriel Cojocariu, specialist chirurgie şi implantologie orală, Clinica Dentica