Simplă răceală sau COVID-19? Iată cum le diferenţiezi!

2 decembrie 2021   Sănătate

Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii, precum şi al cazurilor de COVID-19. Deşi unele simptome sunt asemănătoare, modul în care vor evolua afecţiunile este diferit, aşadar şi tratamentul trebuie să fie adaptat.

Spre deosebire de o simplă răceală, unde perioada de incubaţie este de 1-3 zile, a virusului care cauzează COVID-19 este mai lungă, de până la 14 zile. Ceea ce nu ştiai e că răcelile sunt cauzate tot de unele tipuri de coronavirus. SARS-CoV-2 este o variantă nouă a acestui virus, mult mai agresivă, deoarece poate lăsa sechele pulmonare, neurologice sau cardiovasculare.

Citeşte şi: Ce vitamină este deficitară la majoritatea bolnavilor de COVID-19

Cum recunoşti răceala

Fiecare din noi trece măcar o dată pe an printr-un episod de răceală, aşadar simptomele nu îţi sunt necunoscute. Strănutul, nasul înfundat şi care curge, durerile în gât, tusea, oboseala nejustificată şi modificarea gustului şi a mirosului se numără printre cel mai des întâlnite simptome în caz de răceală. Acestea debutează treptat, fie prin durere în gât sau strănut, fie prin congestie nazală. Doar în cazuri izolate, diareea, febra sau durerile de cap pot însoţi răcelile.

Semnele specifice COVID-19

Deşi unele simptome ale răcelii pot fi întâlnite şi la COVID-19, altele sunt specifice doar acestei afecţiuni: febra puternică, de peste 38 °C, ce debutează brusc şi este însoţită de dureri în gât, pierderea gustului şi a mirosului. Alte simptome distincte ale infecţiei cu noul coronavirus sunt durerile musculare, durerile de cap, tusea uscată, oboseala nejustificată, greaţa şi diareea. Dificultăţile de respiraţie sunt un alt semn care face distincţia între cazurile de răceală şi cele de COVID-19. Trebuie luat în calcul că aceste simptome nu sunt general valabile. În cazurile uşoare, simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale răcelilor, febra fiind absentă. În alte cazuri, singurele simptome cu care s-au confruntat bolnavii de coronavirus au fost doar pierderea gustului şi a mirosului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infecţia cu coronavirus mai poate fi semnalată şi de alte simptome care nu sunt specifice nici răcelilor. Printre acestea se numără iritaţiile pielii, conjunctivita (ochii roşii), frisoanele, senzaţia de ameţeală, stările depresive şi iritabilitatea, precum şi dificultăţile de a adormi.

Bine de ştiut

Virusurile responsabile pentru răcelile comune sau coronavirus se transmit prin picături, emise fie prin strănut, tuse sau în timpul vorbirii. În general, virusurile care transmit răcelile comune rezistă pe suprafeţe sau obiecte în jur de 24 de ore. În cazul coronavirusului, probabilitatea de infectare este mai mare dacă o persoană sănătoasă este contact direct cu o persoană bolnavă.

Complicaţii posibile

Cele mai multe dintre persoanele cu răceală au nevoie de 7-10 zile pentru a se recupera complet şi nu necesită în acest timp spitalizare. Printre complicaţiile răcelilor se numără sinuzita sau infecţiile ORL, în timp ce doar persoanele cu imunitate slăbită pot dezvolta pneumonie. În cazul infecţiei cu noul coronavirus, complicaţiile sunt mai severe. Potrivit OMS, 15% dintre persoanele infectate au nevoie de spitalizare, în timp ce 5% ajung la terapie intensivă. În cazurile grave, virusul poate afecta buna funcţionare a tuturor organelor. Poate provoca, de asemenea, insuficienţă respiratorie acută şi sepsis, adică o reacţie exagerată a sistemului imunitar la o infecţie, care poate provoca daune organelor.

Citeşte şi: COVID-19: cum te tratezi acasă  

INFO

Pentru a fi pus cu certitudine diagnosticul de COVID-19, este necesară testarea antigen sau cea PCR.

Mai multe