Sfaturi pentru îngrijirea sănătăţii stomacului
Obiceiurile de zi cu zi – marcate de grabă, un program încărcat şi lipsa timpului – duc adesea la diferite afecţiuni sau probleme la nivelul stomacului. Se spune, de asemenea, că efectele anumitor stări şi afecţiuni, precum anxietatea şi stresul, sunt resimţite prima oară în stomac şi tractul gastrointestinal.
Din aceste motive este important să-ţi protejezi stomacul atât prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cât şi prin alimente care încurajează digestia şi formarea de bacterii bune. Iată câteva sfaturi pe care le poţi pune în practică oricând:
Adoptă o dietă bogată în fibre
Fibrele sunt esenţiale în procesul de digerare a mâncării şi ajută la tratarea şi evitarea afecţiunilor precum sindromul colonului iritabil sau hemoroizii. Fibrele ajută mâncarea să circule prin tractul intestinal, lucru care va descuraja apariţia constipaţiei. Printre alimentele cu un conţinut ridicat de fibre se numără: avocado, zmeura, perele, lintea, fasolea, năutul, fulgii de ovăz, seminţele de chia şi migdalele. Fii mai atentă la alimentaţie în noul an şi include în rutina ta mese bogate, variate şi echilibrate.
Oferă-i cele mai bune resurse
Nu trebuie să urmezi diete specifice pentru a promova sănătatea sistemului digestiv, dar stomacul tău are nevoie de cele mai bune resurse pentru a funcţiona în favoarea ta. Proteinele sunt la fel de importante pentru stomac, iar acestea se pot asimila cu uşurinţă dacă alegi alimente precum peşte, ouă şi lactate. Dacă nu consumi carne, poţi înlocui proteinele de origine animală cu seminţe, cum ar fi cele de dovleac. Carnea neprocesată este o sursă importantă de vitamine şi minerale care reglează sinteza proteinelor din tractul gastrointestinal. De asemenea, pentru a susţine organismul în timpul unui tratament medicamentos cu antibiotice, optează pentru probiotice. Suplimentele alimentare ajută la păstrarea echilibrului în numărul de bacterii benefice din stomac.
Asigură-ţi aportul necesar de vitamine
Una dintre vitaminele importante pentru reglarea afecţiunilor gastrointestinale este vitamina D. Există studii care arată că persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil pot avea deficienţe de vitamina D, din cauza intoleranţei pe care o au faţă de alimentele care o conţin într-o cantitate mai mare. În perioada iernii poate fi complicat să asimilezi suficientă vitamina D, dar poţi discuta cu medicul tău despre opţiunile pe care le ai dacă observi schimbări precum balonare, constipatie, diaree sau disconfort la nivelul stomacului.
Hidratează-te
Apa este cel mai important aliment pentru o stare de sănătate bună, dar este adesea şi cel mai ignorat. În special în lunile reci, poţi uita că ai nevoie de o anumită cantitate de apă zilnic. Dacă suferi de un dezechilibru produs în flora din stomac, este posibil ca legumele şi fructele crude să-ţi provoace efecte adverse precum balonarea. Din moment ce nu poţi să-ţi asiguri necesarul de apă din consumarea lor, în special şi din cauza sezonului care nu-ţi pune la dispoziţie multe fructe, trebuie să ţii minte să consumi suficientă apă. Aproximativ 2,7 litri sunt consideraţi suficienţi pentru femei, iar pentru bărbaţi se recomandă 3,7 litri zilnic.
Un stil de viaţă sănătos te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti capacitatea şi aspectul fizic, dar va susţine în special o mai bună funcţionare a organismului. Ai grijă de stomacul tău şi fereşte-te de afecţiunile sistemului digestiv printr-o atenţie mai mare la ceea ce consumi şi cum reacţionezi la stres.
Sursă foto: pexels.com