Secretele celor care nu au nevoie de ochelari
Oamenii care nu poartă ochelari știu cum să își mențină vederea ageră, potrivit optometriștilor
„Majoritatea oamenilor vor purta ochelari la un moment dat în viață”, spune dr. Michelle Holmes, optometrist la Pacific Neuroscience Institute.
Ochelarii de vedere pot fi necesari odată cu îmbătrânirea. Foto: Shutterstock
De fapt, o analiză a Washington Post a constatat recent că aproape două treimi dintre adulții cu acces la oftalmolog poartă lentile corective, fie ochelari, fie lentile de contact. Dimensiunea eșantionului de date a fost destul de mare: peste 110.000 de adulți din SUA au răspuns la sondaj.
Totuși, oftalmologii au împărtășit câteva obiceiuri care ajută la menținerea vederii, în formă maximă, cât mai mult timp posibil.
„Unii oameni au nevoie de ochelari când sunt tineri – înainte de 45 de ani”, explică dr. Craig See, medic la Cole Eye Institute din Cleveland Clinic. „Dacă nu ai nevoie de ochelari înainte de 40 de ani, poși să fii nevoit să începi să folosești ochelari de citit la 40 de ani.”
Dr. See explică folsoindu-se de analogia cu un aparat foto: „Când suntem tineri, putem aduce focalizarea și vedem aproape și departe. Odată cu vârsta, este ca și cum ați bloca focalizarea camerei. Dacă focalizarea „blocata” a ochiului tău este distanța, ai nevoie de ochelari pentru aproape”, spune dr. See. „Dacă focalizarea „blocata” este aproape, miopie vei avea nevoie de ochelari pentru distanță.”
De ce unii oameni nu au nevoie de ochelari?
„Forma și curbura ochiului la acești oameni oferă o vedere concentrată care le permite să-și finalizeze activitățile din viața de zi cu zi”, spune dr. Daniel C. Brocks, director medical la BostonSight.
Cu toate acestea, dr. Holmes subliniază că a nu avea niciodată nevoie de ochelari și a nu-i folosi niciodată sunt două lucruri separate, explicând: „Adesea oamenii nu cred că au „au nevoie” de ochelari și sunt perfect funcționali fără ei, dar observă o îmbunătățire a vederii lor dacă ăși pun ochelari. Cred că personalitatea și cerințele ocupaționale joacă un rol important. Întotdeauna le spun pacienților că este greu să știi că nu vezi, sau ce nu vezi, fără un examen oftalmologic adecvat.”
Cum protejezi sănătatea ochilor
Dacă vrei să amâni nevoia de ochelari pentru vedere, investește într-o pereche de ochelari de soare. „Protejarea ochilor de razele dăunătoare UV-A și UV-B ajută la prevenirea dezvoltării cataractei precoce și a creșterilor la nivelul ochiului”, spune dr. Holmes.
Dr. Holmes adaugă că aceste excrescențe includ afecări precum „pingueculas”, ochiul surferului, orbirea zăpezii și cancerele oculare. Ea recomandă, de asemenea, să porți o pălărie cu boruri largi pentru a umbri ochii.
Dr. Brocks a spus în mod clar că: „Purtarea ochelarilor de soare este un obicei zilnic foarte important. S-a demonstrat că ochelarii de soare reduc riscul apariției unor boli progresive precum cataracta și, mai important, degenerescența maculară”.
Un studiu din 2021 a constatat, de asemenea, că ochelarii de soare reduceau riscurile unei persoane de a face cataracte. Și un studiu din 2016 a constatat că expunerea la soare este un factor de risc pentru degenerescenta maculară.
Asta nu înseamnă însă că ar trebui să stai în casă. „Ratele miopiei au crescut într-un ritm alarmant, afectând aproximativ 42% dintre americani”, spune dr. Sonia Kelley, editor medical senior la All About Vision. „Cercetătorii au descoperit că o cantitate mai mare de timp petrecută afară poate ajuta la protejarea împotriva miopiei la copii”.
Dr. Kelley este de acord că purtarea ochelarilor de soare este un obicei benefic. Atunci când alegeți ochelarii de soare, tipul este important și cu siguranță vei dori să citești eticheta. „Când cumpărați ochelari de soare, căutați o etichetă care menționează protecție 100% împotriva UVA și UVB sau protecție 100% împotriva UV 400”, spune dr. Kelley.
Alte modalități de a proteja sănătatea ochilor
Dr. See spune că există multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și menține ochii în cea mai bună formă posibilă, inclusiv:
· Ai grijă de sănătatea generală deoarece, de exemplu diabetul de tip 2 este o cauză principală a orbirii în lumea dezvoltată
· Poartă ochelari de protecție
· Nu te freca la ochi
· Petrecere timp privind lucrurile aflate la cel puțin 20 de metri distanță, deoarece există dovezi că munca prelungită privind aproape contribuie la miopie
· Fă periodic examene oftalmologice (boli precum glaucomul pot provoca pierderea treptată a vederii dacă nu este tratat)
De asemenea, este bine să fii conștient de semnele că ai putea avea nevoie de ochelari. Dr. See împărtășește câteva simptome de top care ar putea însemna că vederea are nevoie de ajutor:
· Mijești ochii pentru a citi
· Ai dureri de cap după citit
· Nu vezi să citești subtitrări la televizor
· Ai senzație de disconfort când conduci noaptea
· Dacă ești elev, nu vezi la tablă
„Aceste simptome nu sunt specifice nevoii de ochelari, există și alte cauze”, explică dr. See. Un test oftalmologic te poate ajuta să excluzi problemele de vedere, iar medicul de familie te poate ajuta să identifici un oftalmolog.
Sursa: Parade