Rinita cronică: de ce apare şi cum o tratezi corect

30 septembrie 2020   Sănătate

Rinita reprezintă inflamaţia mucoasei ce căptuşeşte interiorul nasului. Atunci când este cronică, inflamaţia va este prezentă pe termen lung, adică peste 3 săptămâni. Tratamentul diferă în funcţie de cauză, iar pentru rezultate bune, mergi la medic.

Rinita cronică este împărţită în 2 categorii, în funcţie de cauza declanşării: rinita  cronică alergică şi rinita cronică non-alergică. Pentru a pune diagnostic diferenţiat, este important să mergi la medic. În cazul rinitei cronice alergice, de vină sunt alergenii prezenţi în aer, care determină organismul să producă histamină pentru a se apăra. Dar histamina eliberată pentru a ajuta organismul să lupte cu alergenii este cea care determină simptomele neplăcute.

Rinita non-alergică apare când vasele de sânge de la nivelul mucoasei nazale se măresc în volum, iar această reacţie poate fi dată de factori iritanţi precum: parfumuri, detergenţi, mirosuri puternice, poluare, fum de ţigară, fluctuaţii în temperatura aerului, infecţii la nivelul tractului respirator precum răceli, gripe, care în mod tipic sfârşesc prin a produce rinite acute. În aceeaşi categorie intră şi alimentele iuţi sau foarte calde (care dau rinită gustativă) şi medicamente precum aspirina, ibuprofenul, beta-blocantele, antidepresivele, contracteptivele orale, descongestionantele  nazale, chirurgia la nivelul sinusurilor, probleme structurale care afectează căile respiratorii inclusiv deviaţia de sept, cornetele mărite, vegetaţiile adenoide sau boli precum astmul, sinuzia cronică.

Tratamentul, în funcţie de cauză  

Tratarea rinitei cronice depinde de cauză şi presupune, pe lângă medicaţie, şi schimbări în stilul de viaţă. În unele situaţii poate fi indicată şi operaţia pentru a înlătura simptomele.

Medicamentele din categoria antihistaminicelor sunt primele recomandate în tratarea rinitei alergice, precum şi medicamente care reduc inflamaţia. Din această categorie fac parte sprayurile nazale pe bază de apă de mare sau soluţii saline, descongestionantele nazale, dar şi medicamente pe bază de prescripţie medicală (pe bază de corticosteroizi, anticolinergice) şi imunoterapie specifică. 

Este nevoie schimbări în stilul de viaţă

Cea mai eficientă metodă de a trata rinita cronică alergică este să eviţi alergenii care o cauzează. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar îţi poţi minimaliza expunerea folosind următoarele trucuri:

  • Ţine ferestrele închise când concentraţia de polen din aer este crescută
  • Poartă mască chirurgicală când lucrezi în grădină, când mergi la munte sau când faci curat prin casă.
  • Achiziţionează un purificator pentru aer
  • Schimbă filtrele de la aerul condiţionat
  • Schimbă săptămânal lenjeria de pat, pe care trebuie să o speli în apă fierbinte
  • Ai grijă de blana animalelor astfel încât să fie curată şi să nu poate acarieni
  • Evită poluarea şi fumatul pasiv.

Când este nevoie de chirurgie

În cazul rinitei cronice non-alergice se utilizează cu precauţie descongestionante nazale şi antihistaminice. În cazul în care medicaţia nu funcţionează, chirurgia va fi soluţia finală. Recomandarea apare în cazul probelemelor de la nivelul sinusurilor, a deviaţiei de sept, polipilor, toate fiind condiţii ce trebuie corectate, dar şi a inflamaţiei şi vasodilataţiei ireversibile la nivelul mucoasei, scopul fiind acela de a restabili un culoar respirator eficient.

Nu neglija boala!

Dacă nu tratezi rinita cronică, inflamaţia permanentă la nivelul nasului poate produce următoarele probleme de sănătate:

  • Formarea de polipi nazali. Polipii măriţi pot bloca fluxul de aer care ar trebui să traverseze nasul şi astfel respiraţia devine foarte dificilă.
  • Sinuzită, inflamaţie a membranelor care căptuşesc sinusurile.
  • Infecţii frecvente la nivelul urechilor - pot să apară din cauza fluidului care se acumulează local şi a congestiei care îl blochează, conducând la proliferarea infecţiilor.

SFAT

Mergi la doctor dacă ai congestie nazală care nu dispare după ce iei descogestionante nazale şi antihistaminice.

Sfatul specialistului

Dr. Podar Alexandra

medic specialist ORL, Reţeaua Regina Maria

În cazul rinitei cronice alergice se are în vedere profilaxia infecţiilor prin:

  • Tratament local: dezobstrucţia foselor nazale şi dezinfecţia lor prin aspiraţii, instilaţii cu vasoconstrictoare topice şi antiiflamatoare locale (Protargol, Colargol)
  • Tratament sistemic: antiinflamator nesteroidian pe scurtă durată, vitaminoterapie, iar în cazul reacutizării se administreaza antibiotice cu spectru larg.
  • Tratament igienic: evitarea locurilor aglomerate, poluate, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, a umezelii şi a aerului supraîncălzit, evitarea fumatului, activităţii sportive în aer liber
  • Tratament chirurgical: adenoidectomie, rezolvarea eventualelor  probleme sinusale, rezolvarea deviaţiei de sept.
  • Un rol adjuvant îi revine crenoterapiei (climat marin, aerosoli cu ape minerale sulfuroase)

În cazul rinitei cronice non-alergice abordarea este următoarea:

  • Profilactic se recomandă evitarea folosirii excesive a vasoconstrictoarelor
  • Curativ, pentru hipertrofia moale - descongestionante nazale (amine simpatomimetice: efedrina, pseudoefedrina; imidazoli: xylometazolina, oxymetazolina), vasoconstrictoare pe bază de cortizon.
  • Chirurgical, rezecţia chirurgicală a mucoasei cornetului inferior prin electro- sau criocauterizare, ţinte laser, mucotomie endoscopică sau radiofrecvenţă.
Mai multe