Poţi să scapi de vânătăi cu pastă de dinți?

21 august 2023   Sănătate

Vânătăile pot atrage atenția într-un mod neplăcut și pot crea discomfort, mai ales dacă sunt localizate în regiuni vizibile.

Deși apar frecvent, mai ales la personale care se învinețesc ușor, ele pot fi și dureroase și poate dura mult timp pentru a se vindeca.

Vestea bună este că se pot folisi câteva trucuri pentru a sprijini vindecarea vânătăilor și pentru a minimiza aspectul neplăcut al acestora, scrie Emedihealth.

Un astfel de remediu este folosirea pastei de dinți pe vânătăi pentru a scăpa mai repede de vânătăi.

Vânătăile pot fi atenuate cu remedii casnice. Foto: Shutterstock. 

 Acest lucru este posibil datorită numeroaselor ingrediente utile din pasta de dinți, cum ar fi hidroxidul și bicarbonatul.

Unii specialiști explică efectul benefic prin faptul că aplicarea pastei de dinți oferă o senzație de răcorire metolată, care reduce senzația de durere și ajută la retragerea cheagurilor de sânge din vânătaie, favorizând o mai bună circulație a sângelui.

Trebuie să ții cont și de faptul că aspectului vânătăilor nu se îmbunătățește imediat ce ai folosit pasta de dinți pe piele, ci este vorba despre un process mai îndelungat.

Aplică pasta de dinți de  câteva ori pe zi înainte de a te aștepta să dispară complet.

Cum funcționează?

Pasta de dinți conține câteva ingrediente utile despre care se crede că ajută la scăderea gravității unei vânătăi. Acestea includ peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu.

Soluțiile de peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu sunt utilizate în mod obișnuit în medicamente pentru a curăța și dezinfecta rănile care poartă puroi. Acestea funcționează ca un agent de curățare puternic care previne infecțiile.

Cercetările au demonstrat că o combinație de apă, peroxid de hidrogen și hidrocarbonat de sodiu poate atenua vânătăile (cunoscute și sub numele de hematoame).

Când acest amestec medical este injectat sub piele, atenuează ușor vânătaia, reacționând cu proteinele și grăsimile din sânge, determinând descompunerea acestora. Această reacție face vânătaia să pară mult mai mică. De asemenea, aplicarea căldurii în regiune poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

O altă componentă a pastei de dinți despre care se sugerează că ar fi utilă pentru vânătăi este mentolul, acest lucru fiind posibil datorită proprietăților sale răcoritoare la nivelul pielii.

Opiniile experților despre utilizarea pastei de dinți pe vânătăi sunt totuși rezervate.  Dermatologii susțin că nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea pastei de dinți pentru vânătăi.

Unii experți spun, de asemenea, că pasta de dinți poate să nu fie un remediu foarte sigur sau eficient pentru vânătăi, chiar dacă unele ingrediente ale pastei de dinți, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și mentolul, pot avea o anumită utilitate în gestionarea vânătăilor.

Pentru a te ajuta la atenuarea vânătăilor neatrăgătoare, urmează acești pași simpli:

Curăță zona învinețită, cu apă cu săpun. Fă-o ușor, fără a-ți freca pielea prea agresiv.

·      Ia o cantitate foarte mică de pastă de dinți albă, o cantitate de mărimea unui bob de mazăre este mai mult decât suficientă și aplic-o pe regiunea învinețită, masând foarte ușor.

·      Lăsă pasta de dinți să stea pe vânătaie timp de 10 minute.

·      Spălă pasta de dinți de pe piele și lăsă zona învinețită să se usuce.

·      Repetă de două ori pe zi, timp de câteva zile, până când vânătaia dispare.

Alte remedii la domiciliu pentru vânătăi

Poți încerca multe alte remedii casnice, pentru a reduce vânătăile:

Crema de arnică are efect

Un remediu la domiciliu pentru vânătăi este folosirea arnicăi. Un studiu a arătat că o cremă cu 20% arnică atenuează mai bine vânătăile decât o cremă simplă, placebo, fără ingrediente active. De fapt, a fost și o alegere mai bună decât o cremă cu unele cantități de vitamina K.

Folosește produse cu vitamina K

Un studiu a constatat că persoanele care au folosit un gel cu vitamina K după o procedură cosmetică au avut vânătăi minore în comparație cu cei care nu au făcut nimic în acest sens.

Multe produse topice care conțin vitamina K pot fi achiziționate fără prescripție medicală și pot ajuta la vânătăi. Atunci când alegeți unul, alegeți un produs care conține vitamina K drept unul dintre ingredientele principale.

Pune gheața

Unul dintre remediile casnice pentru vânătăi este folosirea gheții. Aplicarea de gheață în regiunea vânătată poate ajuta la scăderea umflăturilor și a inflamației, ceea ce poate ajuta la diminuarea vânătăii.

Mai multe