Obiceiuri sănătoase care te ajută să îţi protejezi inima
Bolile de inimă sunt responsabile pentru peste 17 milioane de decese anual, la nivel global. Prevenţia joacă un rol important pentru menţinerea unei inimi puternice, în contextul în care trei sferturi din totalul deceselor în rândul persoanelor de peste 35 de ani sunt provocate de afecţiunile cardiovasculare.
Colesterolul şi materialele fibroase din pereţii arterelor formează o placă sau o leziune, ceea ce duce la dezvoltarea aterosclerozei şi a atacurilor de cord. De aceea, consultul medical permanent şi un stil de viaţă sănătos sunt esenţiale pentru a avea grijă de inima ta. În plus, o asigurare de sănătate îţi va permite să rezolvi anumite probleme dintr-un stadiu incipient.
Pentru a avea grijă de inima ta, fă-ţi, chiar acum, o asigurare de sanatate pe asigurari.ro, programează-te la un screening medical şi adaugă în rutina zilnică următoarele obiceiuri sănătoase:
Fii activ
Deşi poate fi tentant să îţi petreci zilele lenevind pe canapea, pe termen lung acest obicei devine un factor de risc pentru bolile de inimă. Un studiu realizat de Universitatea Harvard arată că, dacă petreci două ore în faţa televizorului, în fiecare zi, riscul de a dezvolta afecţiuni cardiace poate creşte cu 15%. Drept urmare, primul pas pentru a avea grijă de inima ta este să îţi faci timp pentru activităţile fizice.
O scurtă plimbare de 10 minute, adăugată în programul zilnic, este o modalitate excelentă de a începe să fii activ. Vei observa inclusiv o îmbunătăţire a stării de spirit. Specialiştii recomandă 30 de minute de activitate în fiecare zi, chiar dacă acestea sunt împărţite în sesiuni de câte 10 minute fiecare.
Sportul regulat este util şi pentru menţinerea unei greutăţi optime, ceea ce este important de făcut, pentru că obezitatea creşte riscul de a suferi de boli de inimă. Un alt motiv pentru care este bine să fii activ este că exerciţiile fizice contribuie la reducerea tensiunii arteriale crescute şi stimulează circulaţia sângelui.
Ţine stresul sub control
Stresul provoacă tensiune asupra inimii, ceea ce duce la un risc crescut de boli cardiovasculare. Stresul poate fi ţinut sub control cu ajutorul exerciţiilor, care te ajută să te simţi mai bine atât mintal, cât şi fizic. De asemenea, studiile au arătat că exerciţiile reduc riscul de deces după un atac de cord. Pe lângă exerciţiile fizice, sesiunile de relaxare (precum meditaţia sau yoga) contribuie la menţinerea stresului sub control. O cercetare recentă a scos în evidenţă fapul că în rândul persoanelor cu boli de inimă care meditează sunt cu 50% mai puţine cazuri de infarcturi, accidente vasculare cerebrale şi decese, faţă de categoriile de risc care nu au acest obicei.
Renunţă la vicii
Fumatul este legat de o serie de probleme de sănătate potenţial fatale, printre care cancerul, bolile pulmonare, accidentele vasculare cerebrale şi afecţiunile cardiace. Chiar dacă nu sunt alţi factori de risc de care să te preocupi, fumatul poate creşte probabilitatea de a dezvolta boli de inimă de două până la patru ori.
Fumatul provoacă acumulare de plăci şi îngustarea arterelor (ateroscleroza), ceea ce va face ca inima să funcţioneze mai greu.
Drept urmare, dacă eşti fumător, este important să găseşti o modalitate să renunţi la acest viciu cât mai curând. Fumatul provoacă numeroase probleme de sănătate şi multe dintre ele se pot rezolva, odată ce elimini ţigările din viaţa ta. Atenuarea stresului asupra plămânilor contribuie la reducerea stresului asupra inimii.
O dietă sănătoasă, o atitudine pozitivă şi controalele medicale periodice nu trebuie, totodată, să lipsească din obiceiurile tale, pentru a-ţi menţine inima puternică.
Sursă foto: NDAB Creativity/ Shutterstock