Migrena: terapii moderne disponibile şi în România
Pe lângă tratamentele clasice, în ultimii ani au fost aprobate o serie de terapii inovatoare pentru tratarea migrenei.
Tehnică prin care se acţionează electric sau chimic, neuromodularea ţinteşte sistemul nervos central sau periferic, pentru a-i influenţa activitatea. În prezent, există mai multe forme de neuromodulare, atât invazive, cât şi neinvazive, recomandate în tulburări de mişcare, epilepsie, reabilitare medicală şi psihiatrie. În cazul migrenei, există mai multe feluri de neuromodulare: prin stimularea nervului vag, a ganglionului sfenopalatin, a nervului trigemen sau prin stimulare magnetică transcraniană.
Migrena poate fi prevenită şi tratată cu un dispozitiv ataşat pe frunte
Primul dispozitiv aprobat şi în România atât pentru prevenirea migrenei, cât şi pentru tratamentul fazei acute este Cefaly Dual. Aparatul se recomandă pacienţilor care suferă de migrene, nevralgie Arnold sau cefalee de tensiune. Acesta stimulează ramura supraorbitală a nervului trigemen, cu rol în modularea durerilor de cap, prin aplicarea pe frunte a unui plasture autoadeziv, de care dispozitivul se ataşează magnetic. În timpul folosirii, persoana îşi poate desfăşura activităţile obişnuite. Preventiv, instrumentul trebuie utilizat câte 20 de minute pe zi, iar în faza acută se face un tratament de 1 oră. S-a observat că, după 3 luni în care s-au făcut şedinţe preventive de 20 de minute, numărul zilelor cu migrenă s-a redus. Pacientul care începe tratamentul cu acest dispozitiv trebuie să îl respecte pe termen lung pentru a observa beneficiile. Efectele adverse sunt uşoare şi reversibile (la aproximativ 4% dintre pacienţi apar furnicături, amorţeli sau iritaţie locală). Dispozitivul poate fi folosit şi de copiii cu vârsta de peste 8 ani şi de femeile însărcinate şi poate fi accesat doar cu prescripţie medicală.
Nu poate fi folosit în caz de traumatism cranio-cerebral sau facial care a avut loc în ultimele 3 luni, în caz de abraziune a pielii pe frunte, în zona de aplicare a electrodului, dacă persoana are alergie la acrilat, dacă există o hipersensiblitate cutanată, în caz de nevralgie trigeminală sau herpes zoster oftalmic sau dacă pacientul are un implant electronic în zona extremităţii cefalice. „Este foarte important să selectăm corect pacienţii cu migrenă pentru neurostimulare. Unii dintre ei ar putea să beneficieze din plin de terapie, de exemplu femeile gravide sau care alăptează şi care nu-şi pot administra medicamente. Le facem tuturor testare în cabinet, deoarece pacienţii cu migrenă pot să aibă alodinie (durere resimţită sub acţiunea unor stimuli nepericuloşi) şi, în cazul lor, orice stimul poate să provoace o durere excepţională. Deci dispozitivul este doar pentru pacienţii pe care îi investigăm înainte şi sunt de acord să-şi asume tratamentul, adică să accepte să fie aderenţi“, spune dr. Bogdan Pană, medic specialist neurologie la Centrul medical Emerald din Bucureşti.
Citeşte mai multe despre migrenă: