Metode simple pentru eliminarea dopurilor de ceară din urechi

17 septembrie 2019   Sănătate

Cerumenul are un rol esenţial în sănătatea urechii, dar, dacă este produs în exces, devine o problemă. Cum se poate face eliminarea dopurilor de ceară din urechi?

Ceara din urechi sau cerumenul ajută la eliminarea celulelor moarte, a prafului şi a altor particule care pătrund în canalul auditiv. De asemenea, scade riscul de infecţii şi ajută la reducerea iritaţiei cauzată de ajungerea apei în ureche. Totuşi, uneori, corpul poate să producă cerumen în exces, blocând canalul auditiv. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi dacă o persoană foloseşte beţişoarele de urechi şi împinge cu ele cerumenul mai departe în canalul auditiv. Cum ştii că ai un dop de ceară? Simţi durere în ureche şi auzi un ţiut sau alte sunete, ai senzaţia de ureche plină şi de ameţeală.

Eliminarea dopurilor de ceară din urechi se poate face acasă

Există mai multe metode prin care cerumenul în exces poate fi eliminat din canalul auditiv. Dop de ceară scos cu apă oxigenată? Da, se poate. Una dintre cele mai simple soluţii este adăugarea câtorva picături de apă oxigenată pe o bucăţică uscată de vată şi aplicarea ei în ureche. Alternativ, se pot lua 2-3 picături de apă oxigenată cu o pipetă curată şi se aplică soluţia direct în ureche. Persoana se va întinde pe pat 15 minute, cu urechea afectată în sus, pentru ca lichidul să ajungă la dopul de ceară. Ulterior, capul va fi înclinat în direcţia opusă, pentru a elimina apa şi ceara.

O altă metodă pentru eliminarea dopurilor de ceară din urechi este aplicarea unor picături speciale pentru acest tip de blocaj, pe care le soliciţi la farmacie, fără reţetă. Aceste soluţii sunt fie pe bază de apă, fie pe bază de ulei şi conţin peroxid de carbamidă, similar cu apa oxigenată, care are rolul de a înmuia dopul de ceară şi de a-i facilita eliminarea din ureche. Instrucţiunile de utilizare a produsului trebuie urmate întocmai. E posibil să fie nevoie de 1-2 aplicări pe zi timp de mai multe zile pentru a curăţa urechile corespunzător. Nu se recomandă folosirea lumânărilor pentru ureche, deoarece acestea pot provoca arsuri, sângerări sau chiar ruperea timpanului.

Dacă ai în continuare senzaţia că urechea este astupată, e indicat să mergi la un consult medical. De asemenea, dacă din ureche ţi se scurg lichide ori sânge sau dacă ai dureri, mergi neapărat la medic.  

Pentru a preveni înfundarea urechilor cu dopuri de ceară, nu folosi beţişoare de urechi şi nici alte obiecte ascuţite, pentru că acestea pot împinge cerumenul mai departe în canalul auditiv sau pot afecta integritatea timpanului. După ce te speli, usucă-ţi bine apa din urechi cu ajutorul unui prosop subţire sau al unui tricou curat, atât cât încape degetul. În plus, o dată pe lună, poţi să îţi pui preventiv în ureche 2-3 picături de apă oxigenată.

Citeşte mai multe despre eliminarea dopurilor de ceară din urechi:

Ce este dopul de cerumen şi cum se tratează

Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

Mai multe