Medicamentele generice: eficienţă, siguranţă şi inovaţie
Beneficiind de substanţe active a căror eficacitate şi siguranţă a fost dovedită de compania de originale, medicamentele generice au o performanţă echivalentă cu a originalului.
Medicamentele generice sunt copii ale produselor originale, având aceeaşi substanţă activă, aceleaşi dozaje şi indicaţii terapeutice precum originalele. A dezvolta un generic necesită, însă, un efort la fel de mare, bazat pe inovaţie, la un preţ mai mic. Mulţi pacienţi îşi fac griji legat de faptul că medicamentele generice au un preţ mult mai mic decât al originalelor (cu până la 35%), gândindu-se că această diferenţă se traduce într-o eficienţă mai redusă. În realitate, genericele sunt la fel de eficiente şi, pentru a fi aprobate, trebuie să se conformeze regulilor de bună practică şi să aibă aceleaşi rezultate in vitro pentru a primi autorizaţia de punere pe piaţă.
Tehnologii inovative la preţuri mai mici
Preţurile mai mici sunt un rezultat al inovaţiei în ceea ce priveşte fabricaţia. Companiile farmaceutice de generice nu pot copia tiparul medicamentului original, deci, pentru a realiza produsul propriu, e nevoie să dezvolte noi tehnologii, iar acestea reduc şi costurile de producţie. În plus, companiile de generice nu mai au cheltuieli legate de cercetare şi promovare a produsului, precum companiile de originale. De exemplu, dacă un medicament original este produs în 4 paşi, un generic se produce într-unul singur, ceea ce înseamnă că procesul este nu doar creativ, ci şi mai ieftin.
Producerea medicamentelor generice este un proces de durată, de la dezvoltare şi până la disponibilitatea pe piaţă trecând în medie 5 ani. Mai întâi, se identifică tipul de excipienţi şi cel mai bun proces de fabricaţie, după care se experimentează mai multe formule în laborator şi se alege cea mai potrivită. Apoi, se compară proprietăţile fizico-chimice cu medicamentul de referinţă şi se trece la fabricaţie. Produsul generic obţinut se ambalează la fel ca originalul, pentru a urmări stabilitatea formulei în timp. În final, se validează procesul de fabricaţie pe serii industriale.
Medicamentele generice pot fi chiar mai bune decât originalele
Genericele nu sunt, deci, inferioare calitativ originalelor şi respectă toate regulile impuse, pe continentul nostru, de Agenţia Europeană a Medicamentelor şi de autorităţile din fiecare ţară. Datorită costurilor reduse, medicamentele generice cresc accesul pacienţilor la terapii de calitate. În ultimii 10 ani, de exemplu, genericele au crescut cu mai mult de 100% accesul la tratamente eficiente pentru afecţiuni precum diabetul, depresia, epilepsia, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, astmul şi afecţiunile digestive.
„Uneori, produsele generice sunt chiar mai bune decât originalele, deoarece se fac mai târziu decât acestea, iar ştiinţa avansează constant. Scopul nostru este să îmbunătăţim originalele şi să le dăm o valoare mai mare pentru pacient. Companiile de originale descoperă un tipar pe care îl protejează, deci nouă, legal, nu ni se permite să-l copiem, ceea ce înseamnă că trebuie să venim cu soluţii noi de realizare a medicamentului. Substanţa activă arată la fel la exterior, ca un praf de sare sau de zahăr. În profunzime, particulele sunt realizate diferit, însă noi trebuie să ne asigurăm că funcţionează la fel de eficient. Avem un fundament ştiinţific foarte puternic, avem mulţi profesori universitari care lucrează cu noi şi ne îmbunătăţim sistematic reţeaua de colaboratori”, spune Pavel Sebek, reprezentant Zentiva, companie farmaceutică de generice prezentă în România de peste 55 de ani.