Vitamina A, esenţială pentru vedere şi piele

2 martie 2015   Medicamente

De ce este necesară Alături de vitaminele C şi E, vitamina A are o importantă valoare antioxidantă, ceea ce înseamnă că neutralizează radicalii liberi, responsabili de îmbolnăvire (cancer) şi îmbătrânire prematură.

Vitamina A participă la sinteza unei substanţe (rodopsina), cu rol important pentru vedere (mai ales cea nocturnă), îmbunătăţind acuitatea vizuală, este implicată în creştere, în menţinerea sănătăţii pielii (previne acneea şi dermatozele). Are un rol important în vindecarea rănilor şi arsurilor, asigură integritatea mucoaselor şi previne infecţiile.

Vitamina A sau retinolul se găseşte în special în produsele de origine animală: untură de peşte, ficat de vită, de porc, lactate şi gălbenuş. De asemenea, este prezentă şi în vegetale (morcov, spanac, broccoli, caise, citrice), sub formă de betacaroten, acesta fiind convertit de corp în vitamina A.

Este bine de ştiut că pentru o mai bună absorbţie a betacarotenului, este bine să se consume şi grăsimi, de preferat „bune” (nuci, ulei de măsline).

Vitamina A poate fi procurată din surse de origine animal: ficat, gălbenuş, lactate, unt.

Betacarotenul, un precursor al vitaminei A, se găseşte în: morcovi, broccoli, caise, cartofi dulci.

Lipsa vitaminei A poate da simptome precum:

• Leziuni cutanate (uscarea pielii) şi oculare (ochi roşii şi iritaţi).

• Scăderea vederii pe timp de noapte.

• Probleme de dezvoltare osoasă la copii.

• Stare precară a smalţului dinţilor.

• Creşterea numărului de infecţii respiratorii, digestive şi urogenitale.

• Probleme digestive (calculi renali, diaree, pierderea poftei de mancare).

- Suplimentele cu vitamina A nu trebuie luate decât la recomandarea medicului, pentru că există riscul supradozării. Excesul se manifestă prin simptome precum: insomnia, durerile de cap, descuamarea pielii, dureri de cap şi de oase.

- Un exces de vitamina A în sarcină este asociat cu malformaţii la făt.

Vârstă Necesar zilnic

0-6 luni 400 mcg

7-12 luni 500 mcg

1-3 ani 300 mcg

4-8 ani 400 mcg

9-13 ani 600 mcg

După 14 ani, femei 700 mcg

• Sarcină 770 mcg

• Alăptare 1.300 mcg

După 14 ani, bărbaţi 900 mcg

Studiile au arătat că o alimentaţie bogată în betacaroten scade probabilitatea de apariţie a cancerului de plămâni. Specialiştii avertizează însă că nu trebuie administrate preventive suplimente cu betacaroten. Alte cercetări arată că, dimpotrivă, astfel de suplimente pot favoriza apariţia unor tipuri de cancer.

Mai multe