VIDEO: Ştii de cât calciu ai nevoie zilnic?

6 octombrie 2014   Medicamente

Iată câteva indicaţii care îţi pot fi de folos când vine vorba de necesarul zilnic de calciu! Calciul, esenţial pentru copii

Copiii au mare nevoie de calciu pentru o dezvoltare corespunzătoare a oaselor. Produsele lactate ar trebui consumate zilnic de către cei mici, în special în perioada creşterii. Necesarul zilnic de calciul poate fi luat atât din surse tradiţionale (lapte, iaurt, brânză, peşte, legume, soia etc.), fie completat cu ajutorul suplimentelor medicamentoase. Aportul de calciu de care are nevoie un copil este de:

- 500 mg/zi - copiii cu vârsta între 1-3 ani

- 800 mg/zi - copiii cu vârsta între 4-8 ani

- 1300 mg/zi - copiii cu vârsta între 9-13 ani

De asemenea, în perioada adolescenţei, necesarul de calciu trebuie integrat în alimentaţia zilnică, chiar dacă dulciurile reprezintă una dintre cele mai mari tentaţii.

- adolescenţii între 10-14 ani şi cei între 15-18 ani - 1200 mgr/zi

Doza de calciu pentru adulţi

În cele mai multe dintre cazuri, adulţii nu consumă îndeajuns de multe produse astfel încât necesarul de calciu să fie acoperit (aportul de calciu: între 20-50 de ani - 1000 mg/zi, iar peste 50 de ani - 1200 mg/zi ).

De aceea, suplimentele medicamentoase sunt utilizate cu precădere. Este cunoscut faptul că femeile au nevoie de mai mult calciu decât bărbaţii. Pentru a preveni osteoporoza, pentru evitarea crampelor musculare, fie în perioade în care efortul fizic este mai intens sau cea a menstruaţiei, doza de calciu este extrem de importantă.

Nu trebuie uitat însă un aspect important. Pentru o mai bună asimilare a calciului, organismul are nevoie de vitamina D, cât şi de o cantitate echilibrată de fosfor.

Aportul de calciu în timpul sarcinii

Pe parcursul sarcinii, aportul de calciul este mai mult decât necesar pentru dezvoltarea optimă a bebeluşului, evitarea deficitului de calciu, cât şi sănătatea viitoarei mame. Dacă în mod normal, femeile au nevoie de 1200 mg/zi, pe parcursul celor 9 luni, necesarul poate ajunge şi până la 1500 mg/zi. În plus, deficitul de calciu din timpul sarcinii, nu poate aduce decât probleme.

- lactate (lapte, iaurt, brânză, laptele din soia)

- legume proaspete (mazăre, fasole, linte, broccoli, spanac)

- portocalele, caisele

- nucile, migdalele, smochine

- peşte, orez etc.

Mai multe