VIDEO: De ce este importantă vitamina D

4 aprilie 2014   Medicamente

Spre deosebire de vitaminele din complexul B, organismul obţine cantităţi mari de vitamina D, în timp, prin expunerea la soare şi mai puţin prin alimentaţie. Cele mai importante forme sunt ergocalciferolul (Vitamina D2) si colecarciferolul (Vitamina D3). Reduce riscul de osteoporoză

Instalarea menopauzei creşte riscul de apariţie a osteoporozei, boală în care oasele se subţiază şi care duce, implicit, la fracturi. De aceea, este bine să luaţi suplimente pe bază de calciu şi vitamina D din timp, la recomandarea medicului, şi să vă expuneţi la soare, cu moderaţie în sezonul cald, dacă nu suferiţi de alte afecţiuni care contraindică acest lucru.

Ne apără de diabet

Un studiu efectuat în anul 2012 la Institutul Naţional de Sănătate din SUA arată că persoanele prediabetice (care prezentau un nivel mare al glicemiei), cu un nivel crescut de vitamina D în sânge, aveau un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Suplimentele pe bază de vitamina D îmbunătăţesc modul de funcţionare a beta-celulelor din pancreas, care produc insulină, hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Uşurează simptomele astmulului

Nivelul optim de vitamina D ajută organismul să facă faţă mai uşor simptomelor astmului, mai ales în cazul copiilor. Specialiştii susţin că persoanele care suferă de această afecţiune au mai puţine crize de astm, iar severitatea lor este mai mică, fiindcă vitamina D ajută la calmarea inflamaţiilor de la nivelul căilor respiratorii, specific acestei boli.

Poate preveni apariţia cancerului

În urma unui studiu amplu, oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că sinteza vitaminei D în organism prin expunerea la lumina soarelui inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase. Cercetarea arată că femeile cu niveluri scăzute de vitamina D au un risc crescut de adenomatoză colorectală, o leziune la nivelul colonului ce precedă cu cel puţin 10 ani apariţia cancerului.

Ţine la distanţă bolile inflamatorii intestinale

Studii efectuate în Europa, India şi Statele Unite arată că există o legătură între deficitul de vitamina D şi riscul mare de apariţie a afecţiunilor inflamatorii intestinale, precum boala Crohn. Acest lucru este posibil, fiindcă organismul, în lipsa acestei vitamine, nu mai are capacitatea de a preveni apariţia inflamaţiei de la nivelul intestinelor.

- stare de somnolenţă;

- sete excesivă;

- oboseală;

- scădere în greutate;

- dureri oculare;

- dureri musculare şi osoase;

- nivel scăzut de calciu în sânge;

- hipertensiune;

- boli de inimă;

- diabet.

- Prematuri: 600 UI

- Bebeluşi sub 6 luni: 400 UI

- Copii cu vârste între 6-12 luni: 400-600 UI

- Copii de la 1 la 3 ani: 400-600 UI

- Copii de la 4 la 12 ani: 400 UI

- Adolescenţi: 400 UI

- Adulţi : 400 UI

- Gravide: 600 UI

- Femei care alăptează: 800 UI

- Vârstnici: 480 UI

Un nivel optim de vitamina D scade riscul de a suferi de hipertensiune arterială. Acest efect benefic este dat de capacitatea vitaminei de a reduce producţia de renină, un hormon implicat în creşterea tensiunii.

Dr. Andreea Tripac

Medic specialist medicină internă

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria, Bucureşti

Sursele de vitamina D sunt: razele solare (este îndeajuns o expunere de 15 minute/zi a tegumentelor descoperite) şi alimente precum peştele gras, uleiul de peste, ouăle). Aportul de vitamina D recomandat pentru copiii de la 1-18 ani, femei însărcinate şi adulţi sănătoşi până în 70 ani este de 600 UI, iar pentru vârstnicii peste 70 ani de 800 UI.

Administrarea se face, de regulă, în perioadele puţin însorite, adică septembrie-aprilie, iar tratamentul de primă intenţie este cu produşi ce conţin vitamina D3 (nu D2), în combinaţie cu suplimente de calciu, dacă aportul alimentar este deficitar în această privinţă.

Mai multe