Totul despre E-urile din medicamente

7 ianuarie 2010   Medicamente

La fel ca şi în cazul alimentelor, şi medicamentele conţin o serie de aditivi, consideraţi inofensivi pentru majoritatea populaţiei. Mai exact, este vorba despre substanţe categorisite drept „E-uri”, care intră în compoziţia excipienţilor, învelişul care protejează substanţa activă a medicamentului.

Scopul lor: de a da o anumită consistenţă şi o perioadă de valabilitate mai lungă. În urma unor studii recente, s-a demonstrat faptul că unii aditivi pot cauza reacţii adverse şi chiar afecţiuni grave, cum ar fi astmul, iar la copii pot produce deficienţe în ritmul de creştere şi de dezvoltare.

Pot da tulburări copiilor

Patru din zece medicamente destinate copiilor conţin aditivi care dau reacţii tipice comportamentului hiperactiv, arată un studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Southampton.

De asemenea, siropurile şi tincturile destinate copiilor cu vârsta până la trei ani sunt cunoscute în străinătate pentru conţinutul bogat în conservanţi periculoşi. E-urile din medicamente le pot produce copiilor iritaţii la nivelul ochilor, probleme stomacale, tulburări de memorie şi lipsă de concentrare. Când devin E-urile periculoase Medicamentele pot agrava simptomele unor boli gastrointestinale şi pot creşte riscul de toxiinfecţie. Totuşi, medicamentele conţin aditivi numai în cantităţile admise de autorităţile sanitare. Aceste cantităţi sunt calculate astfel încât să nu afecteze pacienţii, dacă urmează recomandările de pe prospect şi durata tratamentului.

Chiar şi aşa, persoanele mai sensibile pot reacţiona negativ. În această categorie intră copiii, gravidele, vârstnicii sau cei care suferă de o boală cronică. Se recomandă o informare temeinică înaintea începerii unui tratament medicamentos, tocmai pentru a reduce riscul apariţiei efectelor adverse.

De ce se folosesc încă aditivi?

Coloranţii sunt importanţi în fabricarea medicamentelor. Dacă toate pastilele ar fi albe, pacienţii care iau mai multe medicamente deodată le-ar putea încurca. Astfel se minimalizează şi riscul unei supradoze accidentale.

S-a încercat de multe ori înlocuirea coloranţilor artificiali cu cei naturali, însă aceştia nu sunt eficienţi, iar pastilele se decolorează. De asemenea, medicamentele au nevoie de un termen de valabilitate mare şi atunci li se introduc conservanţi, pentru o utilizare îndelungată.

Dacă ştii că eşti sensibil la anumite substanţe, este indicat să citeşti cu atenţie prospectul şi să anunţi medicul de familie sau specialistul în caz că observi reacţii adverse. De asemenea, în orice tratament, trebuie să ai în vedere indicaţiile medicului cu privire la perioada de tratament.

Mai multe