Statinele, „arma” contra colesterolului

2 decembrie 2017   Medicamente

Statinele sunt principala clasă de medicamente hipolipemiante, adică folosite pentru scăderea grăsimilor din sânge. Aceste pastile inhibă funcţionarea unei enzime implicată în biosinteza hepatică a colesterolului. Printre cele mai folosite sunt atorvastatina, lovastatina, fluvastatina, rosuvastatina şi simvastatina. Scăderea nivelului colesterolului variază în funcţie de statinele folosite, variind între 20% şi 30%, dar atingând şi 50% în cazul celor mai puternice.

În ce condiţii sunt prescrise

Prima intenţie în scăderea nivelului grăsimilor din sânge sunt modificările ce ţin de stilul de viaţă, care includa alimentaţia săracă în grăsimi de origine animală, mişcarea şi renunţare la fumat. Dacă după 3 – 6 luni de la aceste modificări valorile colesterolului nu s-au normalizat, medicul va lua în considerarea prescrierea statinelor. Alegerea dozelor va ţine cont de nivelul colesterolului LDL, de riscul cardiovascular şi de obiectivul vizat. Statinele sunt indicate şi după un infarct sau un accident vascular cerebral, pentru a reduce riscul unei recidive.

Ştiai că...

...10% din persoanele care iau statine au efecte adverse musculare?

Citeşte şi: Alimente bogate în colesterol pe care să le eviţi

La ce efecte secundare te poţi aştepta

La fel ca orice medicament, statinele nu sunt lipsite de reacţii adverse. Principalele efecte secundare pe care le pot avea statinele se numără creşterea transaminazelor, crampele musculare, miopatia şi durerile musculare. Este bine de ştiut că statinele de ultimă generaţie sunt mai bine tolerate, cu mai puţine efecte adverse.

Este indicat ca statinele să fie administrate seara, înainte de culcare, pentru că activitatea enzimei blocate de aceste medicamente este mai ridicată noaptea.

Info

Statinele nu sunt recomandate gravidelor şi nici femeilor care alăptează.

Mai multe