Motive pentru care recidivează bolile
Uiţi să anunţi medicul ce alte medicamente iei
Înainte de a-ţi indica un tratament, aminteşte-i medicului ce alte tratamente medicamentoase urmezi. Două medicamente care au aceleaşi efecte secundare îţi pot face mai mult rău. Citeşti cu atenţie prospectele medicamentelor şi consultă medicul, dacă ai nelămuriri.
Cauţi tratament la farmacie, nu la medic
Indiferent de tratamentele primite în trecut pentru o anumită afecţiune, nu ceda tentaţiei de a urma vreunul la revenirea bolii, fără a cere din nou sfatul medicului. Când tratamentul este greşit, agravează afecţiunea. O tuse care ţie îţi pare banală poate fi semnul unei boli serioase. Tratată „după ureche”, devine periculoasă pe termen lung şi necesită un tratament costisitor.
Recurgi la antibiotice când răceşti
Răcelile şi gripele sunt cauzate de virusuri, de aceea nu necesită tratament cu antibiotic, doar antitermice sau antiinflamatorii pentru reducerea simptomelor de tipul tusei sau a nasului înfundat. Numai dacă te simţi mai rău şi după 5-7 zile e cazul să ceri sfatul unui specialist pentru a primi un eventual tratament cu antibiotic.
Citeşte şi: 5 aspecte esenţiale ale tratamentului cu antibiotice
Cum te simţi mai bine, renunţi la pastile
Continuă să iei medicamentele prescrise pe întreaga durata recomantă de medic. Chiar dacă simptomele care te-au chinuit dispar, dacă renunţi boala poate recidiva peste un timp. Când suferi de hipertensiune arterială, este cu atât mai periculos să te opreşti din a mai lua medicamentele, pentru că tensiunea arterială poate creşte busc şi se poate produce un accident vascular cerebral.
Nici excesul nu este indicat. Dacă ţi se prescrie un medicament 3 sau 5 zile, nu-l lua mai mult de atât! Pot da dezechilibre şi dependenţă. De exemplu, spray-ul care desfundă nasul, luat mai mult de 3 zile la rând, e posibil să nu mai aibă efectul dorit sau să devii dependent de el. Dependenţă poate da şi diazepamul, benefic pentru tratarea anxietăţii, dacă este luat peste 3 săptămâni.