Mituri despre antibiotice. Ce e adevărat şi ce e fals
Le luăm pentru a scăpa de infecţii şi bacterii care ne invadează organismul şi ne fac să ne simţim foarte rău. Antibioticele sunt medicamente ce tratează afecţiunile acute şi sub acute, iar tratamentul eficient durează între 5 şi 10 zile. În jurul acestor medicamente s-au format tot felul de mituri. Să vedem care sunt adevărate şi care sunt false.
Mituri despre antibiotice – tratamentul nu se întrerupe nici în cazul când pacientul începe să se simtă bine, adevărat
Dacă se întrerupe tratamentul în a doua sau a treia zi, boala recidivează, de multe ori creându-se mutanţi ai bacteriei, care devin imuni la medicament. Acest mit este cât se poate de adevărat. Deşi mulţi cred că antibioticul se ia şi 3 zile, acest tratament scurt poate avea repercusiuni foarte grave. Boala poate recidiva şi de cele mai multe ori devine imună la antibioticul administrat, iar pacientul poate împrăştia boala mult mai uşor. Trebuie să se ţină cont de faptul că unele boli se tratează luni de zile cu antibiotice, aşa cum este TBC. Aşadar, cei care ţin un tratament cu antibiotice este bine să îl ţină până la capăt, chiar dacă imediat după administrare se vor simţi mult mai bine.
Mituri despre antibiotice – antibioticele nu se administrează în acelaşi timp cu antiinflamatorii, adevărat
Antibioticele nu se administrează concomitent cu medicamente antiinflamatorii. Şi acest mit este adevărat. Antiinflamatoarele, care au ca rol reducerea inflamaţiei la locul infecţiei, scad considerabil penetrarea antibioticului în zonele infecţiei, deci scad efectele antibioticului în tratarea infecţiei. Aşadar, medicamentele precum aspirina, ibuprofenul, indometacinul, ketoprofenul şi altele să fie înlocuite cu medicamente ca agocalmin, codeină, tramadol.
Antibioticele se administrează în acelaşi timp cu lapte, iaurt sau brânză pentru a proteja gastric. Acest mit este fals, deoarece cele mai multe antibiotice interacţionează cu calciul din acestea şi formează chelaţi neabsorbabili ce se elimină prin fecale. Fluorochinolonele şi tetraciclina pot forma astfel de chelaţi, care dacă nu se absorb pot duce la eşecul tratamentului cu antibiotic sau la un tratament nu neapărat la fel de eficient.
Probioticele ar trebui folosite după tratamentul cu antibiotice, ci nu în timpul tratamentului. Extractul de muguri de nuc este un produs foarte bun, care se ia pentru protecţia stomacului în tratamentul cu antibiotic.
Mituri despre antibiotice – antibioticul se ia după masă, fals
Administrarea antibioticelor se face după masă sau în timpul mesei. Acest mit este fals. Administrarea corectă a acestor medicamente se face pe stomacul gol, luând în acelaşi timp un pansament gastric şi se bea foarte multă apă plată, deoarece antibioticele pot da senzaţii de greaţă şi vomă. Este bine să se urmeze sfatul medicului şi să nu administrăm antibiotice de capul nostru.
Absolut toate infecţiile se tratează cu antibiotice. Acest mit este fals, căci antibioticele nu distrug şi viruşii, care de obicei aduc răcelile şi gripele sau durerile de gât. În tratarea lor, antibioticele nu sunt eficiente.
Febra mare scade dacă se administrează antibiotice. Acest mit este fals, căci febra este un semnal al organismului care încearcă să se apere de infecţii sau viruşi. În cazul în care bacteriile sau infecţiile sunt cauza febrei, aceasta scade când se administrează antibioticele, dar în cazul viruşilor, ea nu va scădea.
Antibioticele nu se combină cu alcoolul. Acest mit este adevărat, chiar dacă doar anumite clase de antibiotice intră în această regulă. Oricum, sunt multe alte medicamente care interacţionează ciudat cu alcoolul, nu doar antibioticele. Statisticele medicilor americani susţine că 25% din urgenţele medicale survin în urma complicaţiilor apărute prin combinarea alcoolului cu diverse medicamente.