Lista medicamentelor pe care nu trebuie să le iei împreună
Nu combina anticoncepţionalele cu antibioticele
Dacă luaţi antidepresive, aveţi grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepţionalele îşi por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina şi penicilina. La fel se întâmplă şi cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepţionale.
Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina. O combinaţie care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinaţia poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge şi scăderea sau dispariţia din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.
Se pot dezvolta în timp grave tulburări musculare dacă se combină statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar în combinaţie cu claritromicina pot duce la distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.
Nu lua aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet
Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinaţia aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicaţiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina măreşte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.
Aveţi grijă atunci când folosiţi plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronşic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra greţurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative.
Coldrex, medicament cunoscut în cazul răcelilor, nu ar fi bine să fie combinat cu paracetamol, el deja conţine paracetamol. Evitaţi combinaţia coldrex cu alte medicamente contra răcelilor, antidepresive folosite în tratarea afecţiunilor cardiace şi hipertensiunii arteriale. Nu este indicat să combinaţi coldrex cu domperidonă sau metroclopramidă.
Iei statine? Iată ce antibiotice să eviţi!
Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.
Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.
De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.
Aspirina creşte efectul anticoagulantelor
Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.
De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.
La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu astm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.
• Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.
• Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.
• Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.
• Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.
1. Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.
2. Chiar dacă un medicament se vinde fără reţetă, el poate interacţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.
3. Ţine cont că medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.
4. Nu consuma alcool în timpul tratamentelor.