Ce sunt statinele şi ce efecte au
Medicamentele cunoscute sub numele de statine sunt recomandate când nivelul colesterolului total depăşeşte 200 mg/dl sau atunci când nivelul celui „rău“ (LDL) atinge valori de peste 100 mg/dl. Cele mai cunoscute tipuri de statine sunt simvastatina, atorvastatina şi rosuvastatina.
„Indicat în dislipidemii (creşteri ale colesterolului plasmatic asociat sau nu cu creşterea trigliceridelor), tratamentul cu statinele va fi iniţiat doar dacă nu se pot atinge valorile ţintă prin modificarea stilului de viaţă, anume dietă, sport, renunţare la fumat. Important de ştiut este că pastilele nu pot înlocui aceste măsuri“, spune Călin Ciubotaru, medic primar de familie.
Având ca efect direct scăderea colesterolului „rău“, iar indirect reducerea riscului de infarct şi de accident vascular cerebral, tratamentul cu statine trebuie urmat doar la recomandarea medicului. Doza de medicamente şi perioada de administrare diferă de la persoană la persoană, în funcţie de valoarea colesterolului total şi a celui „rău“. În cele mai multe cazuri, tratamentul cu statine este monitorizat de medic la fiecare 2-3 luni, în primele 6 luni, după care este nevoie de consult medical pentru evaluare la fiecare jumătate de an.
Persoanele care iau statine trebuie să aibă grijă şi la alimentaţie pe perioada tratamentului. Este indicat să se evite pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi saturate, prăjelile, carnea de porc, băuturile alcoolice şi produsele de patiserie. Nu consuma suc de grepfrut, pentru că poate duce la creşterea concentraţiei de medicament din sânge, ceea ce favorizează apariţia efectelor adverse. Este bine ca persoanele să respecte regula celor 5 mese pe zi (3 mese principale, 2 gustări), din care cel puţin una să conţină salate de crudităţi, legume fierte sau crude.
Ca şi în cazul oricărui alt tratament medicamentos, cel cu statine implică şi efecte secundare. Totuşi, în ultimii ani, compoziţia pastilelor s-a îmbunătăţit, ceea ce înseamnă că riscul efectelor secundare este mai mic.
Printre cele mai cunoscute efecte secundare ale statinelor se numără şi afectarea musculaturii, slăbirea sistemului imunitar şi creşterea riscului de apariţie a miopiei şi a disfuncţiilor sexuale.
Numeroase studii au arătat că administrarea statinelor poate duce în doar o lună şi jumătate la creşterea nivelului de colesterol „bun“ cu 10%.
… cea mai puternică dintre statine este rosuvastatina, iar simvastatina este de două ori mai eficientă decât celelalte clase de medicamente?
Cel mai recomandat tratament în cazul nivelul ridicat de colesterol „rău“ este cel pe bază de statine. El se prescrie individual, în funcţie de rezultatele analizelor de sânge, dar şi de alţi factori, cum este diabetul, fumatul, greutatea corporală. Statinele sunt indicate pe perioade lungi de timp, cu adaptarea dozelor pentru menţinerea nivelurilor ţintă ale lipidelor plasmatice. Printre efectele adverse care pot apărea, deşi în rare cazuri, se numără tulburările de somn, de memorie, depresia, disfuncţiile renale sau pulmonare.