Ce medicamente ar trebui să evite şoferii

27 februarie 2012   Medicamente

Ştim că alcoolul şi oboseala sunt periculoase la volan, însă şi administrarea unor pastile poate determina întârzierea reacţiilor necesare şofatului. Unele medicamente pot da stări de somnolenţă, tulburări de vedere, aceste efecte putând fi accentuate de vârsta înaintată a şoferului sau de supradozarea medicamentelor. Este bine de ştiut că şi chiar tratamentele contra răcelii pot afecta capacitatea de a şofa. Este cazul decongestionantelor nazale care conţin xilometazolină, această substanţă putând accentua bătăile inimii şi cauza tulburări de vedere.

Sedativele dau somnolenţă

Înainte de a ne urca la volan nu trebuie să luăm medicamente precum sedativele, anxioliticele şi antidepresivele. Aceste pastile acţionează asupra sistemului nervos central, cauzând somnolenţă. Este bine de ştiut că somnolenţa dată de medicamentele contra insomniei poate persista şi 24 de ore după administrarea acestora. Se vor şi evita rudotelul şi diazepamul, deoarece aceste medicamente pot cauza tulburări de coordonare şi de echilibru.

De asemenea, înainte de a te sui la volan, evită să iei antihistaminice (pot da ameţeală) sau antivomitive (au ca efect advers somnolenţa).

Citeşte prospectul înainte!

Ca să eviţi orice posibile reacţii secundare care ţi-ar putea afecta şofatul, citeşte prospectul înainte de a conduce, deoarece multe dintre pastilele care se eliberează fără reţetă pot afecta şofatul. De asemenea, dacă iei mai multe medicamente, citeşte ce interacţiuni medicamentoase pot apărea.

Mai multe