Aceste vitamine NU trebuie să le iei după ureche

9 mai 2017   Medicamente

Părinţii te încurajează să iei calciu pentru ca astfel să ai toată viaţa oase puternice, colegii care te văd un pic obosit îţi spun adesea că lipsa de fier trebuie prevenită mereu pentru că altfel vei cădea jos din picioare, partenerul tau este „fan” vitamina E şi te sfătuieşte să o consumi şi tu pentru a te bucura de o piele frumoasă. Din toate părţile eşti bombardat cu subiectul „vitamine”, însă ştii ce efecte negative ascund acestea dacă faci abuz de ele sau le iei după ureche?

Calciul nu este absorbit de oase

Calciul este unul dintre suplimentele recomandate constant de către medici ca să te ajute la creştere, să ţi se dezvolte frumos masa osoasă. Însă chiar şi aşa specialiştii au reuşit să demonteze acest mit în urma unor studii care au scos la iveală faptul că de cele mai multe ori, calciul nu este absorbit de oase, ci poate atinge arterele şi ţesuturile subţiri. Astfel poţi să ajungi foarte uşor să dezvolţi boli de inima.

Un alt pericol al consumului exagerat de calciu este faptul că favorizează apariţia pietrelor la rinichi. Varianta cea mai bună de a lua vitaminele necesare este o alimentaţie corespunzătoare bogată în fructe, legume şi lactate dacă nu ai intoleranţă la ele. Poţi să ţi iei doza de calciu din produse precum: somon, sardine, fasole albă, broccoli sau migdale.

Află care sunt cele mai bune resurse de calciu AICI

Vitamina E te face vulnerabil în faţa cancerului

Este cunoscută pentru rolul său de a reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, Alzheimer, cataractă şi cancer. Aparent are efecte pozitive însă despre efectele negative se spun prea puţine lucruri. Astfel că o cantitatea foarte mare administrată atât la femei cât şi la bărbaţi predispune la cancer.

Iodul, responsabil cu glanda tiroidă

Acest mineral ar trebui luat numai la recomandarea medicului. O cantitate fie prea mare, fie prea mica, poate duce la hipotiroidism. Este esenţial să nu îţi încarci organismul cu iod dacă nu este nevoie. Oricum marea majoritate a mâncărurilor sunt extrem de bogate în iod, deci organismul oricum primeşte acest mineral.

Fierul ajută la menţinerea hemoglobinei

Şi acest mineral este indicat să nu îl iei după ureche, ajută enorm de mult la menţinerea hemoglobinei, la funcţionarea corectă a celulelor şi a hormonilor. Astfel că luat în exces se pot produce anumite dereglări, poate fi dăunător asupra ficatului, a pancreasului şi a inimii. Alege în schimb să consumi legumele care au în componenţa lor fier. Luat din legume este mult mai bine asimilat de către organism şi riscurile sunt mult mai mici.

Află care sunt cele mai bogate alimente în fier AICI

Vitamina B6 în exces poate fi toxică

Vitaminele din gama ‘B’ sunt vitale pentru un stil de viaţă echilibrat. Sunt de mare ajutor organismului în a transforma mâncarea în energie, să meţină pielea sănătoasă, memoria şi să susţină evoluţia unei sarcini. Le găseşti cu uşurinţă în mai toate mâncărurile sănătoase, mai ales în fructe, legume, grâu, seminţe şi carne albă. Astfel îţi asiguri aportul necesar de vitamine din complexul B. Când ai sărit peste doza admisă efectele negative se resimt la nivelul nervilor, acestă condiţie psihică numindu-se neuropatie.

Mai multe