Implantul dentar la persoanele cu diabet: ce riscuri există

23 februarie 2021   Sănătate

Implantul este cea mai puţin invazivă şi cea mai rapidă soluţie de înlocuire a dinţilor lipsă. Este cheia către un zâmbet strălucitor şi restabilirea funcţiei masticatorii, compromisă odată cu pierderea dinţilor.

Orice pacient are cale deschisă către un implant, dacă este sănătos. Şi totuşi, ce se întâmplă în cazul unui bolnav de diabet? Până de curând, diabetul şi implanturile nu puteau coexista, dar graţie progreselor implantologiei modernă, lucrurile s-au schimbat. Un mare pas înainte, în condiţiile în care în lume vom avea 600 de milioane de diabetici până în 2035 (potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

Care sunt posibilele riscuri ale aplicării implanturilor dentare la diabetici?

„Diabetul este o afecţiune specială, care are nevoie de o atenţie deosebită. Pentru un pacient cu diabet, riscurile pot fi variate: de la o simplă creştere a timpului de vindecare după intervenţia chirurgicală, până la riscul de infecţii,  care pot genera neintegrarea implantului în os (osteointegrare). Se ştie că acest proces este încetinit la persoanele cu patologie diabetică, supuse  întârzierilor în coagularea sângelui şi, în consecinţă, la infecţii bacteriene.”, precizează dr. Lorelei Nassar, chiruga implantolog la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar.

Provocările unui diabetic:

  • Procesul dificil de vindecare;
  • Vindecarea mai lentă a rănilor în perioada postoperatorie;
  • Risc crescut de sângerare, din cauza dificultăţii de coagulare;
  • Apariţia infecţiilor, care pot duce la eşecul implantului.

Pentru a preveni riscul de nereuşită al implantului şi pentru asigurarea osteointegrarării perfecte, compatibilitatea pacientului pentru implant are nevoie de grijă şi atenţie.

Dacă am diabet, pot face implant?

„În primul rând, este esenţial ca medicul să se asigure că persoana în cauză efectuează în mod constant o bună curăţare orală la domiciliu, un factor determinant atât în ​​faza de inserţie, cât şi în ceea ce priveşte durata noii rădăcini artificiale. În schimb, în caz de igienă dentară deficitară, implantologia nu este recomandată pentru niciun pacient, dar cu atât mai mult pentru cei care suferă de diabet. Depozitele de placă bacteriană, tartru dentar şi bacterii sunt duşmanii principali nu numai ai dinţilor naturali, ci şi ai celor artificiali şi afectează negativ durata unui implant dentar.”, punctează dr. Nassar.

Deşi diabetul în sine este o boală căreia trebuie să i se acorde o atenţie sporită, ea nu reprezintă o contraindicaţie absolută în sine. În trecut, implantarea nu era recomandată în caz de diabet. Dar azi, contraindicaţiile pentru diabetici sunt puţine.

„Cu toate acestea, dacă persoana diabetică acuză afecţiuni sau boli care modifică circulaţia sau presiunea cardiacă şi care pot provoca sângerări, factorul de risc al intervenţiei creşte şi medicul va trebui să decidă dacă intervenţia este fezabilă sau nu. Într-un astfel de caz, rata de succes a intervenţiei este redusă. Şi este un eveniment de care pacientul diabetic trebuie să fie conştient.”, completează specialistul Nassar.

Ce soluţii au diabeticii dacă vor să facă implant?

  • Să efectueze un control glicemic înainte şi după operaţie pentru a menţine valorile sub control;
  • Să urmeze terapia cu antibiotice prescrisă de medic pentru a preveni infecţiile;
  • Să aibă o igienă orală şi mai riguroasă atât înainte, cât şi după inserarea implantului;
  • Să facă o radiografie preoperatorie pentru evaluarea stării de sănătate a osului maxilarului;
  • Să meargă la controale periodice de igienă profesională pentru monitorizarea stării de sănătate a cavităţii bucale.

Implantul dentar şi examinările recomandate pacientului diabetic

Eşti diabetic? Care sunt examinările de care ai nevoie înainte de un implant dentar?

„Cel mai important test este cel al hemoglobinei glicate. Acesta îl ajută pe medic să înţeleagă dacă diabetul a fost compensat în mod eficient în ultimele 90-120 de zile. După monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, medicul îi poate recomanda pacientului tratament cu antibiotic, capabil să prevină apariţia oricăror infecţii, favorizând astfel procesul de osteointegrare. ”, explică dr. Lorelei Nassar.

Mai multe