Iată de ce este bine să nu dormi în acelaşi pat cu partenerul!
Iată ce ar trebuie să știi de la un terapeut de cuplu despre dormitul în paturi separate.
Să dormi în acelaşi pat când formezi un cuplu este aproape implicit, dar tot mai mulți parteneri să doarmă în camere separate. În cazul americanilor, unul din patru cupluri alege acest mod de a se odihni.
Motivele pentru care aleg să doarmă separat sunt pentru a dormi mai bine, refugiindu-se de sforăitul partenerului sau de mișcările acestuia, sau pentru că prefer altă temperatură pentru somn etc.
Dacă este chinuitor dormitul împreună, decizia pentru dormitul separat este clară. Foto: Shutterstock
Deși dormitul separat poate părea un pas spre despărțire, experții spun că poate duce de fapt la o apropiere și intimitate crescute. De fapt, somnul de bună calitate s-a dovedit a fi un indicator important al sănătății relațiilor: un studiu de la Universitatea de Stat din Ohio a arătat că ar putea îmbunătăți comunicarea și poate reduce conflictul și iritabilitatea în timp.
Deci, dacă dormitul împreună te ține treaz, ar trebui să iei în considerare somnul separat.
Un sondaj realizat de Better Sleep Council a arătat că aproximativ unul din patru oameni doarme mult mai bine singur și acest lucru este valabil mai ales atunci când tu sau partenerul tău aveți o tulburare de somn, sforăituri perturbatoare, coșmaruri sau sindromul picoarelor neliniștite.
Unele cupluri decid somnul spearat când au programe de lucru opuse sau când sunt proaspăt părinți și unul dintre ei veghează bebelușul, în timp ce celălalt se odihnește.
Dar, acest mod de a conviețui nu este ideal pentru toți. Dacă faci această alegere pentru a evita conflictul, sau sexul și intimitatea, dormitul separat poate crea o breșă între voi doi.
Cum faci să funcționeze
Cheia este să ai conversații clare despre motivul pentru care dorești să faci schimbarea și dacă o vezi ca pe o schimbare pe termen lung sau una temporară.
Pentru multe cupluri, singurele puncte de contact reale într-o zi sunt înainte de culcare și la prima oră a dimineații. Dacă dormi separat, fii atent la modul în care veți obține zilnic timp pentru intimitate. Timpul împreună va ajuta la prevenirea unui sentiment de deconectare ce apare în timp.
Sexul nu trebuie neglijat, și nici discuțiile despre intimitate. Ia în considerare să condimentezi întâlnirile inime și să transformi dormitul separate într-un atu al relației.
A dormi împreună sau separate sunt opțiuni, la modul obiectiv niciuna dintre ele nu este mai bună, va trebuie să alegi varianta care funcționează cel mai bine pentru cuplul vostru.
Sursa: Prevention