Gastroenterolog: 3 legume pe care ar trebui să le mănânci pentru un ficat sănătos
Poate crezi că, dacă nu bei alcool în exces, ficatul tău e în siguranță. Dar adevărul e că ficatul îndeplinește peste 500 de funcții vitale în corpul tău, iar obiceiurile zilnice, nu doar băutura, pot să-l afecteze.
Dacă nu faci suficientă mișcare, dacă mănânci prea mult zahăr sau grăsimi, ori dacă iei anumite suplimente fără indicație medicală, îți pui ficatul în pericol.
Alimentele pot afecta ficatul la fel de mult pe cât îl pot ajuta. Foto Shutterstock.
Dar, vestea bună este că poți să-l ajuți foarte mult prin alimentație.
Dr. Joseph Salhab, gastroenterolog, a împărtășit recent, într-un clip pe TikTok, cele trei legume pe care le consumă regulat pentru sănătatea propriului său ficat. Dacă îți pasă de corpul tău și vrei să previi afecțiunile hepatice, merită să le incluzi și tu în alimentația zilnică.
1. Broccoli susține detoxifierea ficatului
Broccoli-ul e primul pe lista doctorului Salhab. E bogat în sulforafan, o substanță care stimulează enzimele ce ajută ficatul să elimine toxinele.
Practic, când mănânci broccoli, ajuți ficatul să-și facă treaba mai eficient. În plus, studii recente arată că sulforafanul poate reduce simptomele ficatului gras non-alcoolic.
Vestea bună? Nu ești limitat doar la broccoli. Alte legume crucifere precum varza de Bruxelles, conopida sau varza albă au efecte similare. Nici verdețurile nu trebuie ignorate – spanacul, kale-ul și mangoldul ajută și ele la detoxifiere.
2. Sfecla roșie regenerează celulele hepatice
Sfecla e plină de betalaine, pigmenți naturali care dau acea culoare intensă și care, în același timp, combat stresul oxidativ din ficat.
Mai simplu spus, sfecla ajută ficatul să se vindece. În plus, stimulează fluxul de bilă, ajută digestia grăsimilor și favorizează eliminarea toxinelor.
Un alt beneficiu? Îmbunătățește circulația sângelui, inclusiv către creier. Asta înseamnă un plus de oxigen și o memorie mai clară.
3. Anghinarea, aliatul-surpriză
Probabil nu te-ai gândit la anghinare ca la un aliment de bază pentru ficat, dar ar trebui.
Conține cinarină, un antioxidant puternic care, potrivit unui studiu din 2022, are efecte protectoare împotriva ficatului gras non-alcoolic. Dr. Salhab spune că preferă să o consume sub formă de pastă de anghinare, pe pâine cu maia.
Dacă nu ai încercat-o până acum, poate e momentul să-i dai o șansă. Poți cumpăra anghinare la conservă sau congelată și să o adaugi în salate, piureuri sau sandvișuri.
Ficatul tău muncește pentru tine în fiecare zi. De ce să nu-l ajuți și tu? Include aceste legume în alimentația ta săptămânală și dă-i șansa să funcționeze la capacitate maximă.
Sursa: Best Life Online