Evită aceste tipuri de alimente, „micșorează” creierul!
Unele dintre gustările tale preferate ar putea avea un impact direct asupra sănătății creierului, avertizează neurochirurgul Dr. Raveesh Sunkara. Acesta a efectuat peste 1.000 de intervenții chirurgicale pe creier și atrage atenția asupra a trei tipuri de alimente care pot contribui la micșorarea creierului și la declinul cognitiv.
Dacă vrei să-ți păstrezi mintea clară, memoria bună și gândirea ascuțită, ia în considerare eliminarea următoarelor alimente din dieta ta:
Alimentele bogate în grăsimi trans
Știi deja că alimentele prăjite sau produsele de patiserie nu sunt tocmai prietenoase cu inima ta.
Dar ai știut că pot afecta și creierul? Dr. Sunkara avertizează că grăsimile trans – prezente în chipsuri, gogoși, produse de patiserie ambalate, biscuiți sau popcorn pentru microunde – provoacă inflamații în creier.
Creierul este afectat de alimentele de prostă calitate. Foto: Shutterstock.
Inflamația cronică poate contribui la probleme de memorie, gândire încețoșată și chiar la boli neurodegenerative, cum ar fi demența. Cu cât consumi mai des astfel de produse, cu atât riști mai mult să-ți „intoxici” creierul în timp.
Băuturile cu mult zahăr
Sucurile carbogazoase, băuturile energizante, ceaiurile îndulcite din comerț și chiar unele sucuri de fructe ambalate conțin cantități uriașe de zahăr. Dr. Sunkara spune clar: zahărul în formă lichidă este extrem de periculos pentru creier.
De ce? Pentru că provoacă fluctuații bruște ale glicemiei, ceea ce duce la oboseală cerebrală. Pe termen lung, aceste variații repetate pot duce la micșorarea efectivă a creierului. Mai multe studii au confirmat că un consum ridicat de băuturi zaharoase este asociat cu un risc crescut de declin cognitiv, mai ales la persoanele în vârstă.
Hrana ultra-procesată
Poate ți se pare comod să mănânci ceva rapid – un sandviș gata ambalat, o pizza congelată, un baton cu cereale sau o supă instant. Dar multe dintre aceste produse sunt ultra-procesate, ceea ce înseamnă că sunt pline de aditivi, conservanți, arome artificiale și ingrediente care n-au nimic de-a face cu gătitul natural.
Dr. Sunkara explică faptul că aceste alimente afectează axa intestin-creier, conexiunea subtilă, dar vitală, dintre sistemul digestiv și funcționarea creierului. Când intestinul tău suferă, și creierul tău resimte efectele. Iar în timp, acest dezechilibru poate duce la scăderea funcțiilor executive, memorie slabă și dificultăți de concentrare.
Ce poți face chiar de azi?
Dacă îți pasă de sănătatea creierului tău, începe cu pași simpli:
- Renunță la alimentele prăjite și grăsimile trans.
- Înlocuiește sucurile din comerț cu apă, ceaiuri neîndulcite sau sucuri naturale preparate acasă.
- Alege alimente cât mai puțin procesate: fructe, legume, carne proaspătă, cereale integrale, nuci și semințe.
Amintește-ți ce spune Dr. Sunkara: „Creierul tău funcționează în funcție de ce mănânci.”
Dacă vrei să gândești clar și să îmbătrânești frumos, începe prin a schimba ce pui în farfuria ta.
Sursa: Express