Durerile de sâni sunt sau nu periculoase?

11 ianuarie 2022   Sănătate

În cele mai multe cazuri, durerile de sâni sunt asociate cu ciclul menstrual. Acest simptom poate avea însă şi alte cauze precum chisturile sau infecţiile, iar uneori poate însoţi cancerul.

Multe femei experimentează durerea de sâni (mastodinie sau mastalgie), la un moment dat sau de mai multe ori de-a lungul vieţii. Există 2 tipuri de dureri de sân: ciclice şi non-ciclice. Cele ciclice sunt resimţite adesea înainte de menstruaţie şi dispar după această perioadă. Apar frecvent la femeile fertile şi dispar după instalarea menopauzei. Afectează ambii sâni, mai ales partea superioară a acestora şi pot iradia la subraţ. Se intensifică în cele 2 săptămâni înainte de declanşarea menstruaţiei şi se ameliorează după această perioadă. Se caracterizează printr-o senzaţie de umflare şi îngreunare a sânilor. Durerile de sâni non-ciclice nu au legătură cu modificările asociate ciclului menstrual, sunt constante sau intermitente, se resimt ca o senzaţie de strângere, de durere sau de înţepătură. De obicei, apar doar la un singur sân, într-o anumită zon, şi pot surveni şi la menopauză. 

Care sunt principalele cauze   

Modificările hormonale asociate ciclului menstrual sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de sâni şi pot face parte din aşa-numitul sindrom premenstrual, care mai este însoţit şi de simptome precum balonarea şi schimbările de dispoziţie.  

Ţesutul fibrochistic este o problemă frecventă şi constă în prezenţa de chisturi microscopice şi ţesut cicatriceal fibros. Sub acţiunea hormonilor, poate apărea durerea la nivelul sânilor.

Chisturile mamare, săculeţi plini cu lichid, pot exercita presiune, ceea ce duce la apariţia durerii.   

Unele infecţii, mastita (inflamaţia glandelor mamare), mărimea mare a sânilor, traumatismele locale, dezechilibrul acizilor graşi, administrarea unor medicamente (precum cele pentru infertilitate, antidepresivele şi anticoncepţionalele), operaţiile mamare şi consumul excesiv de cafea sunt alte cauze posibile asociate cu apariţia durerilor de sâni. Acest simptom poate să apară şi în primul trimestru de sarcină, în perioada alăptării, precum şi în anii de dinaintea instalării menopauzei.  

Pot fi simptom al cancerului?

Foarte rar, mastodinia însoţeşte cancerul de sâni. Durerea locală poate să apară în cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau în mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.  

Chiar dacă durerea de sâni are, în cele mai multe situaţii, alte cauze decât cancerul mamar, este bine să nu neglijezi acest simptom.  

Când trebuie să mergi la medic  

Consultă medicul dacă durerile de sâni apar zilnic sau se menţin săptămâni la rând, se manifestă doar într-o anumită zonă a sânilor, se înrăutăţeşte cu timpul, te împiedică să îţi desfăşori activităţile zilnice sau dacă te trezeşte din somn. De asemenea, mergi la medic dacă apar şi alte simptome precum roşeaţa, aspectul de coajă de portocală sau scurgerile mamelonare. Pentru aflarea cauzei, medicul va face o examinare a sânilor (palpare) şi va cere efectuarea unor teste suplimentare: ecografie şi/sau mamografie.  

 Citeşte şi:

În multe cazuri, durerea de sâni nu necesită tratament anume. Pentru ameliorarea durerilor de sâni, poţi purta un sutien ferm (dar nu stâmt), redu consumul de cafea, de ciocolată şi evită grăsimile animale, în favoarea celor vegetale (ulei de măsline). Poţi aplica local un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice, pot fi calmate cu ajutorul unor analgezice.

Dr. Laura Mustaţă,  

medic ginecolog,

, Bucureşti

În general, durerile de sân apar la femeile tinere, active hormonal şi au ca principal factor declanşator modificările ciclice hormonale. De aceea, apar în special în perioada premenstruală, când există şi o mărire în volum a sânilor tot datorată modificărilor hormonale fiziologice premenstruale. În cazuri mai rare apar şi la femeile la menopauză, însă, de cele mai multe ori, ele nu au un substrat patologic. În alte situaţii durerile de sân pot să fie consecinţa unor noduli mamari, care modifică planurile anatomice din interiorul glandei mamare - cum ar fi creşterea în volum a unui chist mamar. De reţinut ar fi faptul că nodulii cu caracter malign nu dau dureri decât în stadii avansate, tardive, şi nu se recomandă aşteptarea unor simptome pentru a efectua controale periodice pentru screening de cancer mamar. Tratamentul cel mai frecvent ia în calcul tratarea cauzei, dacă vorbim de situaţii când există chiste mamare sau fibroadenoame mamare; spre exemplu chistele mamare pot fi aspirate cu un ac de seringă şi simptomatologia se remite spontan; iar pentru fibroadenoamele voluminoase, simptomatice, de asemenea, se recomandă excizie chirurgicală. Celelalte opţiuni sunt tratamentele simptomatice, cel mai frecvent fiind tratament oral cu antialgice, cum ar fi paracetamol la 8 - 12 ore şi aplicarea locală de gel antiinflamator.

Mai multe