Dureri de cap în spatele ochilor: care sunt cele mai frecvente cauze
Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat, cu o durere de cap care îşi are punctul nevralgic în spatele ochilor. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, este vorba despre o durere care este percepută într-un alt loc decât cel inflamat.
Acest tip de durere care radiază este frecventă şi se manifestă prin reţeaua de nervi senzoriali interconectaţi a corpului. Altfel spus, chiar dacă simţi că durerea este localizată în spatele ochilor, problema nu este, decât în situaţii foarte rare, acolo. Dacă şi tu te-ai confruntat cu o astfel de problemă, iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de durere şi care sunt posibilele soluţii.
Sinuzita
Sinusurile sunt spaţii din craniu umplute cu aer. Ele sunt situate în spatele nasului, frunţii şi obrajilor şi, de asemenea, în spatele ochilor. Infecţia sinusurilor, adică sinuzita, este o cauză frecventă a durerilor de cap, inclusiv a celor în care durerea vine din spatele ochilor. Migrenele sunt adesea diagnosticate greşit ca dureri de cap cauzate de inflamaţii ale sinusurilor, dar trebuie să ştii că este vorba despre două afecţiuni difierite.Tratamentul pentru sinuzită sunt diferit, în funcţie de diagnosticul specific. Există, de exemplu, şi sinuzite alergice. În principiu, tratamentul implică rezolvarea infecţiei de bază, prin procedee care pot varia de la antibiotice la capsule homeopatice, cum sunt Sinupret.
Glaucomul
Glaucomul este o boală oftalmologică destul de frecventă, care afectează nervul optic şi provoacă pierderea vederii periferice, vedere înceţoşată, dificultăţi de adaptare la întuneric şi halouri în jurul surselor de lumină. Un tip specific de glaucom, numit glaucom acut cu unghi închis poate provoca greaţă şi dureri de cap severe în spatele ochilor. Dacă te confrunţi cu astfel de simptome, trebuie să consulţi cât mai repede un oftalmolog.Trebuie să ştii că forma cronică a acestui tip specific de glaucom reprezintă cu adevărat o urgenţă medicală şi necesită o intervenţie chirurgicală.
Cefaleea
Această afecţiune este caracterizată prin numeroase şi frecvente dureri de cap, scurte şi foarte dureroase. Aceste perioade de dureri de cap care vin şi trec pot dura săptămâni sau luni şi apoi sunt urmate de o perioadă de remisie. Simptomele includ o durere acută care poate radia în diferite părţi ale feţei, capului şi gâtului. În cazul acestei afecţiuni, ochii se pot inflama, pot venit roşii şi umflaţi. Tratamentul cefaleei are ca scop reducerea severităţii durerii, scurtarea perioadei în care durerile apar şi prevenirea viitoarelor episoade. Analgezicele sunt printre cele mai frecvente tipuri de medicamente prescrise, însă este important să vorbeşti cu medicul tău de familie.
Migrena
Migrena este cel mai frecvent tip de durere de cap. Aceasta este, de fapt, o durere de cap periodică care poate dura chiar şi până la 72 de ore. Adesea se manifestă prin dureri puternice, resimţite ca nişte junghiuri într-o anume parte a capului şi în spatele ochilor. Există mulţi factori declanşatori ai migrenei. Printre aceştia se numără oboseala, stresul emoţional, lipsa somnului, o dietă dezechilibrată, deshidratarea, lumina prea puternică, mirosurile puternice, zgomotele puternice, anumite alimente şi modificări ale căldurii şi umidităţii. Din păcate, migrenele pot fi foarte intense şi foarte supărătoare, aşa că este important să consulţi un neurolog, care să îţi urmărească manifestările acestei afecţiuni şi care să-ţi prescrie tratamentul potrivit, ţinând seama şi de alte elemente ale istoricului medical.
Aşadar, durerile de cap resimţite acut în zona din spatele ochilor pot avea cauze diferite. Chiar dacă tentaţia de a lua analgezice ca tratament este mare, este foarte important să descoperi care sunt cauzele ascunse ale acestor dureri, de aceea este recomandat să faci toate analizele pe care ţi le recomandă medicul tău.
Sursa foto: Pexels.com