De ce este vederea dublă un simptom periculos?
Vederea dublă (diplopia) poate apărea după un accident vascular cerebral, deci este extrem de important să consulți un medic imediat ce experimentezi această tulburare de vedere, chiar dacă este singurul simptom pe care îl ai.
Vederea dublă este un simptom care nu trebuie ignorat. Foto: Shutterstock
Diplopia poate avea diverse cauze, dar vederea dublă asociată unui accident vascular cerebral provine de obicei din deteriorarea nervilor care controlează mișcarea ochilor. Nervii și mușchii responsabili pentru mișcările ochilor joacă un rol crucial în menținerea alinierii corecte a acestora, iar lipsa alinierii este ceea ce duce de obicei la vederea dublă după un accident vascular cerebral.
Efectele deteriorării nervilor pot varia de la pierderea parțială a controlului mișcării ochilor până la incapacitatea completă de a mișca ochii.
Dacă ai diplopie, este posibil să întâmpini dificultăți în activități precum condusul, cititul, mersul pe jos precum și alte activități obișnuite.
Pe lângă diplopie, mai pot apărea și alte tipuri de probleme de vedere după un accident vascular cerebral. Acestea pot fi cauzate fie de afectarea modului în care creierul procesează imaginile, fie de deteriorarea căilor vizuale dintre ochi și creier.
Este simptom frecvent după un accident vascular cerebral?
Conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), diplopia este o problemă frecventă după un accident vascular cerebral, alături de alte tulburări de vedere legate de mișcarea ochilor. Nervii care controlează mișcarea ochilor pot fi afectați în timpul sau după un accident vascular cerebral, determinând funcționarea incorectă a mușchilor oculari.
Pe lângă vederea dublă, acest lucru poate afecta:
- Capacitatea de a urmări obiecte în mișcare
- Mișcarea ochilor dintr-o parte în alta (cum ar fi la citit)
- Aprecierea corectă a distanței
- Menținerea ochilor nemișcați pentru focus
Este permanentă după un accident vascular cerebral?
Efectele unui accident vascular cerebral variază de la o persoană la alta. Unii oameni pot avea probleme de vedere pe termen lung, în timp ce alții pot observa îmbunătățiri într-o perioadă mai scurtă. Indiferent de gradul în care vederea îți este afectată, este important să mergi la controale oftalmologice regulate pentru a gestiona și, eventual, a îmbunătăți vederea după un eveniment atât de grav.
Ce ai de făcut?
Tratamentul pentru diplopie sau alte probleme de vedere cauzate de un accident vascular cerebral variază în funcție de severitatea tulburării și de zona afectată a creierului.
Metodele de reabilitare pot include:
- Purtarea unui plasture pentru ochi
- Ochelari cu prismă
- Lupă
- Terapie vizuală
Terapia vizuală, similară celei utilizate pentru tratarea strabismului, poate ajuta la reantrenarea mușchilor oculari și la îmbunătățirea mișcării și coordonării ochilor după un accident vascular cerebral. Unele exerciții utile includ:
- Exerciții de urmărire: urmărește mișcarea unui obiect dintr-o direcție în alta, cum ar fi o bilă care se leagănă sau un stilou în mișcare.
- Exerciții de tranziție: concentrează-te pe un obiect aflat la distanță, apoi pe unul mai aproape de ochi.
- Programe sau jocuri pe calculator
Cum afectează un accident vascular cerebral vederea, în general?
Diplopia este doar una dintre numeroasele tulburări vizuale legate de accidentele vasculare cerebrale, inclusiv:
- Alte probleme de mișcare a ochilor
- Vedere încețoșată
- Pierderea câmpului vizual
- Sensibilitate la lumină
Accidentul vascular cerebral poate afecta și modul în care creierul procesează imaginile, ceea ce poate duce la probleme precum:
- Percepția adâncimii modificată
- Halucinații vizuale (vezi și sindromul Charles Bonnet)
- Dificultăți în recunoașterea persoanelor sau obiectelor
Ignorarea obiectelor sau evenimentelor dintr-o parte a câmpului vizual
Sursa: All About Vison