De ce ar trebui să fii evaluat medical după COVID-19?

17 decembrie 2021   Sănătate

Una dintre particularităţile infecţiei cu noul coronavirus este că forma clinică a bolii nu se corelează întotdeauna cu severitatea afectării. Astfel, sunt pacienţi care au avut COVID-19 şi la care evaluarea stării de sănătate poate pune în evidenţă o afectare importantă, mai ales pulmonară, cu toate că persoanele respective poate că nu resimt decât un uşor disconfort şi câteva simptome nu foarte supărătoare.

Pe lângă manifestările clinice care apare pe parcursul bolii, infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate însă determina o gamă largă de semne şi simptome chiar şi după ieşirea din izolare sau după obţinerea unor rezultate negative la testarea COVID RT-PCR. Inclusiv pacienţii cu forme uşoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit pe termen lung de pe urma infecţiei cu SARS-CoV-2.

Fiind o boală multisistemică, ce poate afecta întreg organismul, semnele şi simptomele din perioada de convalescenţă pot varia. Printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:

  • Dificultăţile respiratorii;
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Oboseala;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări împreună cu riscul ca afectarea organică să nu aibă o expresie clinică imediată fac ca o evaluare medicală riguroasă să devină necesară, cu investigaţii complete, pentru abordarea corectă a simptomelor prezente şi pentru prevenirea unor potenţiale complicaţii pe termen lung.

Pentru pacienţii care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boală, specialiştii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Cu ajutorul acestui pachet, pacienţii pot beneficia de o gamă largă de investigaţii şi consulturi medicale în vederea determinării adecvate a statusului biologic individual post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 de la SANADOR cuprinde consulturi de Cardiologie şi de Pneumologie, CT toracic (la recomandarea medicului pneumolog), teste funcţionale (spirometrie, EKG), analiza anticorpilor de tip IgM şi IgG pentru SARS-CoV-2, inclusiv analiza cantitativă a anticorpilor neutralizanţi (anti-spike RBD), teste de laborator pentru evaluarea funcţiei hepatice, a coagulării, a funcţiei pulmonare, alături de markerii de inflamaţie şi de hemoleucogramă. Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcţiei pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Pentru diagnosticul CT al afectării pulmonare post-COVID, medicii SANADOR dispun şi de o tehnologie imagistică medicală specială, un software destinat strict cuantificării volumului pulmonar afectat ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, facilitând astfel acurateţea interpretării rezultatului.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienţilor cu forme medii şi severe ale bolii, care au necesitat internare. Aceşti pacienţi pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului şi/sau a pericardului, dar şi de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce şi o decompensare a afecţiunilor cardiovasculare preexistente.

Şi pacienţii care au dezvoltat forme uşoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice şi dificultăţi respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă, alături de ecocardiografie.

Până la sfârşitul acestui an, pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR poate fi accesat la preţuri speciale.

Mai multe