Cum susţii organismul în perioadele de stres
Indiferent că este vorba despre un volum mare de lucru la locul de muncă, o perioadă de tranziţie sau de schimbare, un conflict cu o persoană apropiată, problemele de sănătate sau dificultăţi financiare, cu toţii ne confruntăm la un moment dat cu stresul. Fiecare persoană reacţionează diferit la aceste presiuni. Mintea şi corpul nostru declanşează răspunsuri la stres care vin odată cu eliberarea anumitor hormoni, cum sunt cortizolul şi adrenalina, care ne ajută corpul să ne adaptăm situaţiilor dificile cu care ne confruntăm şi să găsim resurse pentru a gestiona situaţia în care ne aflăm.
Uneori ni se poate părea că suntem blocaţi în faţa stresului şi că nu putem face nimic pentru a ieşi din situaţia respectivă. Însă, managementul stresului presupune găsirea acelor resurse de gestionare a emoţiilor negative şi de a adaptare la situaţia cu care ne confruntăm. Astfel, vom reuşi să avem o viaţă echilibrată, mai mult timp şi energie pentru relaţii, muncă şi relaxare şi să facem faţă mult mai bine presiunilor şi provocărilor care apar în viaţa noastră.
Care sunt motivele apariţiei stresului
Ritmul vieţii este din ce în ce mai agitat şi, din păcate, stresul a devenit un mod de viaţă pentru cei mai mulţi dintre noi. Ne confruntăm zilnic cu o mulţime de responsabilităţi, care pun presiune asupra noastră, iar în timp devenim iritaţi şi agitaţi. Dacă aceste stări nu sunt gestionate la timp, competenţele şi abilităţile noastre se reduc şi nu mai suntem la fel de capabili să ne confruntăm cu problemele zilnice.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a combate efectele neplăcute ale stresului este să identificăm factorii care activează această stare. Poate fi vorba despre un volum foarte mare de muncă, lipsa timpului pentru activităţile care ne fac plăcere şi ne relaxează, planificarea foarte multor lucruri pe care nu le poţi duce la capăt din lipsa timpului – toţi aceştia sunt factori de stres care ne afectează calitatea vieţii.
Dacă situaţiile stresante, neplăcute, au loc una după cealaltă fără a lăsa timp organismului să regleze nivelurile de hormoni, atunci ne putem confrunta cu afecţiuni şi probleme mai grave de sănătate. Organismul nostru nu este adaptat pentru a funcţiona în condiţii de stres major prelungit, mai ales în lipsa unor factori care să echilibreze această stare. Putem susţine organismul prin activităţi care ne relaxează, suplimente care ajută la întărirea şi refacerea funcţiilor organismului şi perioade de odihnă. Sistemul nervos nu poate face diferenţa dintre o ameninţare fizică şi una emoţională, aşa că o discuţie în contradictoriu poate declanşa în organism aceleaşi reacţii ca, de exemplu, o maşină care se îndreaptă cu viteză spre noi.
Modul în care ne gestionăm timpul poate fi de asemenea o sursă de stres. Dacă avem foarte multe activităţi pe parcursul unei zile şi suntem în permanenţă în contratimp şi agitaţi, ne este dificil să fim concentraţi şi productivi. Absenţa prioritizării ne poate determina să renunţăm la anumite lucruri importante care ne pot ajuta să gestionăm stresul mai eficient, cum ar fi odihna, timpul în care faci lucruri relaxante sau interacţiunea cu cei din jur.
Cum putem combate stresul
Stresul nu este o boală, ci un răspuns al organismului la lucrurile neplăcute care ni se întâmplă, aşa că nu există un tratament medicamentos care să ne protejeze de efectele negative ale acestuia. Însă, în cazul în care starea de stres se prelungeşte şi devine cronică, afectându-ne calitatea vieţii, medicul poate prescrie diverse suplimente care să ne regleze stările de anxietate, lipsa somnului, problemele digestive sau tensiunea ridicată, apărute ca răspuns al organismului la stres.
Pentru a gestiona eficient stresul emoţional sau psihic, putem să aplicăm anumite strategii de adaptare. Putem face acest lucru schimbând modul în care ne raportăm la o anumită problemă şi aşteptările pe care le avem într-o situaţie anume. Putem începe prin a analiza imaginea de ansamblu, cât de important este respectivul eveniment pe termen lung şi dacă va mai conta la fel de mult peste o anumită perioadă de timp.
Anumite surse de stres nu pot fi evitate. Nu putem preveni sau schimba anumite evenimente, cum ar fi apariţia unei probleme de sănătate, încheierea unui raport de muncă sau finalizarea unei relaţii. Chiar dacă nu avem control asupra acestor situaţii, ne putem adapta modul în care reacţionăm atunci când acestea apar.
De asemenea, este important să încercăm să includem în programul nostru zilnic o activitate plăcută, care ne relaxează şi ne deconectează. Astfel, dacă reuşim să intercalăm printre lucrurile importante pe care trebuie să le facem şi activităţi care ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, vom evalua mult mai clar lucrurile care sunt importante şi care sunt urgente şi ne vom organiza mult mai bine.
Mişcarea fizică este extrem de importantă pentru mintea şi corpul nostru. Pe lângă efectele benefice pe termen lung pe care le are sportul, activităţile fizice au numeroase beneficii şi pe termen scurt. Atunci când facem sport, în corpul nostru se eliberează endorfine, care ne ajută să ne relaxăm şi să experimentăm emoţii pozitive.
Stresul nu reprezintă un mod sănătos de viaţă, ci ne poate afecta sistemul imunitar, sistemul digestiv şi pe cel reproducător, poate creşte riscul unui stop cardiac sau al unui atac cerebral, ne poate face mult mai vulnerabili la anxietate şi depresie şi ne poate grăbi îmbătrânirea. De aceea, este foarte important să ne asigurăm că acordăm suficient timp pentru relaxare şi să includem în rutina noastră zilnică strategii de adaptare, pentru a face faţă oricărei situaţii stresante.
Sursa foto: Unsplash