Cum se tratează hernia abdominală?
Herniile abdominale se produc prin exteriorizarea, sub piele, a unui organ din abdomen, printr-un punct slab preexistent al peretelui muscular. Punctele de minimă rezistenţă sunt buricul (hernia ombilicală), linia dintre buric şi stern (hernia epigastrică), orificiile inghinale (hernia inghinală), orificiile femurale (hernia femurală). Pe această listă se adaugă eventraţiile, numite şi hernii postincizionale, produse pe locul în care peretele abdominal a fost tăiat, cel mai frecvent în urma unor intervenţii chirurgicale deschise.
Indiferent de cauzele apariţiei şi de localizarea unei hernii abdominale, singurul tratament care vindecă boala este cel chirurgical. În lipsa intervenţiei chirurgicale pot apărea complicaţii, unele chiar cu risc vital: ocluzii intestinale, perforaţii, necroze ale organelor herniate.
Odată produsă, o hernie nu regresează spontan. Din contră, ea creşte în timp şi se poate complica. De aceea, este bine ca tratamentul chirurgical al herniei abdominale să fie efectuat cât mai repede după stabilirea diagnosticului. Operaţiile moderne asigură vindecarea rapidă, cu risc foarte mic de recidivă, iar recuperarea pacienţilor se face în timp scurt.
Repararea chirurgicală a unei hernii presupune aproape fără excepţie utilizarea unei plase chirurgicale. Se utilizează mai multe tipuri de plase, majoritatea din polimeri sintetici. Acestea sunt rezistente la infecţie şi bine tolerate de organism, care le integrează în câteva săptămâni. Plasele chirurgicale asigură vindecarea rapidă, cu dureri neglijabile şi reluarea curând a activităţilor obişnuite.
Până în urmă cu trei decenii, plasele se montau la nivelul peretelui muscular abdominal cu incizii largi, prin chirurgie deschisă. Din anii ’90 însă, chirurgia minim invazivă a câştigat tot mai mult teren, impunându-se prin rezultatele superioare şi recuperarea mult mai bună. Datorită avantajelor de netăgăduit, repararea unei hernii se face, în prezent, preferabil laparoscopic sau robotic.
Chirurgia robotică este o variantă de ultimă generaţie a chirurgiei minim invazive, care s-a impus tot mai mult în tratamentul herniilor abdominale, în ultimii 5 ani. Robotul chirurgical de ultimă generaţie da Vinci Xi este, practic, o maşinărie complexă, care înglobează cele mai avansate tehnologii medicale şi informatice disponibile în lume la momentul actual. Robotul asistă chirurgul în efectuarea intervenţiei – pacienţii nu sunt operaţi de robot, ci de un chirurg înalt specializat, secondat de o echipă multidisciplinară dedicată.
„Indicaţiile” chirurgului sunt transpuse în timp real în mişcări de fineţe şi precizie uimitoare, prin patru braţe multiarticulate, comandate de la o consolă aflată în imediata apropiere. Braţele robotului imprimă mişcări unui set avansat de instrumente, la rândul lor multiarticulate. Aceste instrumente au 7 grade de libertate, ceea ce le conferă o mobilitate net superioară mâinii umane. Este ca şi cum, într-o intervenţie clasică, chirurgul ar putea opera cu braţele rotite, încrucişate la spate, ţinându-şi pumnii răsuciţi complet în jurul propriei lor axe! Pe lângă instrumentarul special, platforma robotică oferă chirurgului o vedere a câmpului operator la rezoluţie înaltă, tridimensională, mărită de până la 10 ori faţă de normal.
Prin abord robotic, chirurgul poate efectua disecţii laborioase, de o fineţe neegalată nici măcar de sistemele laparoscopice cele mai avansate. El poate vizualiza şi, implicit, respecta structuri anatomice altfel „invizibile” – vase minuscule de sânge, filete nervoase subţiri. Ca urmare, sângerarea intraoperatorie este mult redusă, durerile postoperatorii sunt mai mici şi recuperarea pacienţilor mult mai rapidă.
Coroborat cu folosirea plasei chirurgicale, care reduce aproape în totalitate tensiunea rezultată după închiderea defectului parietal, chirurgia robotică permite reluarea precoce a activităţilor fizice normale. Beneficiarul direct al acestei tehnologii inovatoare? Un pacient care se dă jos din pat la câteva ore după operaţie, care poate conduce maşina de a doua zi, fără a face abuz de calmante, cu toate efectele lor secundare!
Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul pacienţilor la cele mai avansate tehnologii pentru diagnostic şi tratament, inclusiv la cura chirurgicală a herniei cu ajutorul sistemului robotic de ultimă generaţie da Vinci Xi. Află mai mult!