Cum se schimbă viața sexuală după menopauză?

28 noiembrie 2023   Sănătate

O scădere a estrogenului poate provoca probleme legate de actul sexual, dar tratamentele pot ajuta

Pentru unele femei, menopauza aduce o scădere a dorinței sau un act sexual inconfortabil. Acest lucru te poate lăsa pe tine și pe partenerul tău să vă simțiți stresați, triști și confuzi.

Dar nu trebuie să fie așa. Specialistul în sănătatea femeilor Holly Thacker, MD, explică modul în care menopauza afectează sexul și libidoul și ce poți face pentru a înțelege mai bine nevoile corpului tău.

Cum afectează menopauza sexul

Când treci prin menopauză, nivelul tău de estrogen scade.

„Vaginul și organele genitale externe au o concentrație foarte mare de receptori de estrogeni”, explică dr. Thacker. „Când pierzi hormoni, acel țesut tinde să se micșoreze.”

Și nivelurile mai scăzute de estrogen provoacă, de asemenea, o scădere a fluxului de sânge către vagin, ceea ce îl poate face mai puțin sensibil la atingere și mai puțin receptiv la excitarea fizică.

Toate acestea pot face sexul mai puțin dezirabil, mai dificil, de-a dreptul inconfortabil – și chiar dureros. Și pentru a culmina, schimbările emoționale care însoțesc adesea menopauza te pot face să-ți pierzi interesul pentru sex.

Sfaturi pentru sex în timpul menopauzei

Trei dintre cele mai frecvente preocupări legate de sex în timpul menopauzei sunt uscăciunea vaginală, durerea și lipsa dorinței, și există ajutor pentru fiecare dintre ele.

„Vestea bună este că există atât tratamente hormonale, cât și nonhormonale”, spune dr. Thacker. „Nicio femeie nu ar trebui să sufere durere sau uscăciune pe durata activității sexuale.”

Abordează uscăciunea vaginală

Mai puțin estrogen poate însemna mai puțină lubrifiere vaginală. Unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei este uscăciunea vaginală, care poate face sexul inconfortabil și frustrant.

Dr. Thacker explică câteva dintre opțiuni:

Lubrifianți: Lubrifianții vaginali fără prescripție medicală pot suplimenta lubrifierea naturală în timpul sexului. „Există lubrifianți buni pe bază de apă, iar uleiul de vitamina E și uleiul de cocos pot funcționa și pentru tine”, sugerează dr. Thacker.

O discuție cu medicul poate fi primul pas pentru a ameliora simptomele supărătoare. Foto: Shutterstock

Hidratant: Cremele hidratante vaginale sunt ca lubrifianții, dar rămân în vagin mai mult timp.

Estrogen vaginal: Dacă lubrifianții și cremele hidratante nu sunt suficiente, terapia cu estrogen vaginal poate ajuta. „Acești agenți locali nu numai că îmbunătățesc simptomele, dar ajută la refacerea mucoasei vaginale”, notează dr. Thacker.

Dar lubrifianții și cremele hidratante topice sunt doar soluții pe termen scurt care abordează doar simptomele tale. „Orice ai pus pentru a hidrata sau lubrifia te poate face temporar să te simți mai bine, dar nu schimbă mediul vaginal”, spune dr. Thacker.

Cu alte cuvinte, hipersensibilitatea la intrarea în vagin nu se va îmbunătăți neapărat cu lubrifiere. Deci, dacă uscăciunea nu dispare, consultă-ți medicul ginecolog. Ei pot prescrie estrogen vaginal sau alte opțiuni, cum ar fi supozitoare vaginale sau medicamente orale fără estrogeni.

Caută ajutor pentru sexul dureros

Când vine vorba de sex, ultimul lucru pe care îl vrei este durerea. Dar pentru unele femei, uscăciunea vaginală nu cauzează doar disconfort în timpul sexului, este pur și simplu imposibilă.

Țesutul vaginal uscat și fragil poate duce la atrofie vaginală, care poate duce la arsuri, mâncărime, și durere în timpul actului sexual.

„Dacă ai modificări la nivelul vaginului, nu aștepta până când lucrurile sunt foarte dureroase”, avertizează dr. Thacker. „Dacă o faci, chiar și atunci când tratăm mucoasa subțire și o facem din nou sănătoasă, ceea ce putem face de obicei în decurs de o lună, uneori, mușchii vaginului intră în spasm pentru că își amintesc de active durerea”

Actul sexual dureros poate avea și alte cauze, așa că dacă ai dureri în timpul actului sexual, este înțelept să faci un control. Condițiile care pot cauza această problemă includ:

Endometrioza.

Chist ovarian.

O masă pelviană.

Țesut cicatricial de la operație.

Infecție cu transmitere sexuală.

Vaginită.

„Dacă suferiți de durere în timpul actului sexual, este important să ai un examen pentru a determina cauza”, spun dr. Thacker.

Lucrează la creșterea receptivității tale la sex

În primul rând, să clarificăm un lucru: viața ta sexuală este diferită și nu există așa ceva „normal”. Dar dacă libidoul tău este în urmă și îți provoacă nefericire, asta nu este normal - sau nu trebuie să fie. Care este impactul menopauzei asupra apetitului tău sexual? Dr. Thacker spune că hormonii nu sunt singurul factor în viața ta sexuală. Emoțiile joacă și ele un rol important. Așadar, dacă menopauza are un impact mental și emoțional asupra ta, s-ar putea să te trezești mai puțin interesată de sex.

„Încearcă să îți crești receptivitatea – capacitatea sau dorința de a te bucura de sex – în loc de apetitul sexual”, sugerează Dr. Thacker. Există o mulțime de sfaturi pentru a-ți îmbunătăți viața sexuală odată cu vârsta, cum ar fi:

·     Îmbunătățește comunicarea cu partenerul tău.

·     Încearcă poziții sexuale care îți permit să controlezi penetrarea.

·     Programează nopți întâlnite.

·     Fă exerciții Kegel pentru a-ți întări mușchii pelvieni.

·     Citește cărți erotice.

Există, de asemenea, o legătură între menopauză și depresie, deoarece nivelul scăzut de estrogen poate provoca turbulențe emoționale - iar depresia poate afecta fiecare aspect al vieții tale, inclusiv apetitul tău sexual. Dacă te confrunți cu depresie, cere ajutor medicului să te simți din nou ca tine, în dormitor și nu numai.

Nu renunța la sex în timpul menopauzei

Dacă nimic nu pare să te ajute și ești deranjată de (dis)funcția ta sexuală, discută cu medicul tău - și încearcă să nu te simți jenată. Acestea sunt preocupări comune, iar furnizorii tăi de asistență medicală sunt acolo pentru a te ajuta.

„O abordare de tratament integrată poate trata atât problemele medicale, cât și cele emoționale asociate menopauzei”, asigură Dr. Thacker. Meriți asta!

Sursa: Cleveland Clinic

Mai multe