Cum să ai o igienă dentară corectă. Nu e suficient doar periajul dentar

7 mai 2021   Sănătate

Igiena orală corectă este foarte importantă atât pentru menţinerea unei danturi curate, cât şi pentru menţinerea întregului organism sănătos. Aceasta te ajută să-ţi păstrezi un zâmbet impecabil şi îţi asigură o respiraţie mult mai plăcută. Atunci când igiena dentară este realizată de două ori pe zi, riscul apariţiei cariilor dentare şi a bolii parodontale este scăzut.

De cele mai multe ori, realizarea igienei orale acasă este insuficientă, iar specialiştii recomandă odată la 6 luni să efectuăm un detartraj profesional la un cabinet stomatologic. Acesta îndepărtează cu uşurinţă resturile alimentare ce se acumulează în spaţiile înguste dintre dinţi.

Detartrajul dentar profesional

Este un proces prin care tartrul şi placa bacteriană se înlătură de pe suprafaţa dinţilor, dar şi din spaţiile interdentare ce sunt greu accesibile cu periuţa manuală sau electrică. Eliminarea tartrului ajută la menţinerea dinţilor curaţi si previne apariţia cariilor dentare. De asemenea, detartrajul îndepărtează placa bacteriană fără a afecta cavitatea orală. Această procedură durează 30-60 de minute şi este complet nedureroasă. Medicii stomatologi recomandă ca după realizarea detartrajului dentar profesional să nu consumi alimente dure, care pot rămâne între dinţi sau care pot intra în gingii.

Periajul profesional

Este un proces ce se realizează doar în cabinetul stomatologic, de către medicul dentist. De cele mai multe ori, acest tratament se efectuează odată cu detartrajul dentar, în aceeaşi şedinţă sau chiar mai des, în funcţie de indicaţiile medicului. În timpul procedurii se lucrează cu intrumente şi paste de dinţi speciale, care ajută la îndepărtarea de placă bacteriană din spaţiile neaccesibile.

Folosirea aţei dentare şi a apei de gură

Pentru a ne păstra cât mai mult timp dantura sănătoasă şi după realizarea detartrajului dentar profesional este esenţial să folosim zilnic aţa dentară şi apa de gură. Aţa dentară are rolul de a îndepărta resturile alimentare din spaţiile interdentare, iar clătirea cu apă de gură îţi va ţine sub control sănătatea cavităţii orale. Totodată, folosirea aţei dentare scade riscul bolilor gingivale, iar apa de gură îţi întăreşte smalţul dinţilor. Ambele mijloace auxiliare te ajută să ai o respiraţie plăcută şi proaspătă.

Tehnica de utilizare a aţei dentare este următoarea: se folosesc aproximativ 40-45 cm de aţă, se înfăşoară la ambele capete în jurul degetelor mijlocii de la mâna stângă şi mâna dreaptă, după care porţiunea rămasă liberă se ţine întinsă perfect şi se curbează prin mişcări lejere la baza fiecărui dinte. Această procedură este indicată pentru curăţarea spaţiului dintre dinte şi gingie. Potrivit National Health Service, mişcarea recomandată utilizării aţei dentare se face de sus în jos, între dinţi. Utilizarea apei de gură se recomandă după fiecare periaj, iar cantitatea pe care trebuie să o foloseşti este cea indicată pe eticheta produsului sau cea recomandată de medicul dentist. Clătirea cavităţii bucale cu apă de gură nu trebuie să depăşească 1 minut, iar înghiţirea acesteia este contraindicată. Medicii stomatologi recomandă să nu mânânci, să nu bei sau să fumezi cel puţin 30 de minute după folosirea apei de gură.

Curăţarea limbii

Atunci când ne spălăm pe dinţi este necesar ca pe lângă periajul dentar şi folosirea mijloacelor auxiliare de curăţare, să acordăm o atenţie sporită şi asupra limbii. Pe suprafaţa acesteia se află numeroase bacterii şi resturi alimentare care rămân ascunse şi pot duce în timp la apariţia respiraţiei neplăcute. Sfatul medicilor este de a îndepărta bacteriile cu partea din spate a periuţei de dinţi, în cazul în care aceasta este concepută special pentru curăţarea limbii. Mişcarea corectă se realizează din spatele limbii către vârful acesteia, cu o aplicare uşoară, iar la final se recomandă clătirea cavităţii bucale cu apă simplă.

Consumul de alimente sănătoase

O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale te ajută să-ţi menţii dinţii sănătoşi şi te fereşte de numeroase afecţiuni dentare. Alimentele sănătoase, cum ar fi legumele proaspete, ajută la întărirea smalţului dentar şi îţi asigură o respiraţie plăcută şi un organism sănătos. O legumă benefică pentru dantură este ţelina crudă. Datorită fibrelor şi proteinelor din care este alcătuită, ţelina stimulează gingiile şi îndepărtează resturile alimentare de pe suprafaţa întregii danturi. Se spune că ţelina este o adevărată ,,periuţă de dinţi naturală”, care în timp ce o mesteci îţi curăţă dinţii, într-un mod natural.

Vizitele periodice la medicul stomatolog

Pentru a te bucura cât mai mult timp de o dantură impecabilă şi de un organism sănătos nu uita să mergi cel puţin de două ori pe an la medicul dentist. Un control de rutină, la fiecare 6 luni, va conţine o radiografie dentară panoramică, iar medicul va evalua posibilele apariţii ale problemelor dentare. Tratarea acestora încă din stadiu incipient este mult mai uşoară şi te poate scăpa de tratamente complexe pe viitor. Aşadar, o dantură sănătoasă şi lipsită de probleme dentare te ajută să prinzi mai multă încredere în tine şi să laşi o impresie pozitivă persoanelor din jur.

Sursă poză: Pixabay

Mai multe