Cum îţi îngrijeşti picioarele dacă ai diabet

27 octombrie 2020   Sănătate

Printre complicaţiile posibile ale diabetului se numără şi cele de la nivelul picioarelor. Dacă eşti diagnosticat cu diabet, ţine boala sub control şi urmează unele sfaturi de îngrijire!

Persoanele diabetice cu un nivel crescut constant al glicemiei pot suferi unele complicaţii, care apar de obicei după ani de evoluţie a acestei afecţiuni. Cele mai grave astfel de complicaţii pot surveni la nivelul ochilor (retinopatie diabetică), rinichilor (boală renală diabetică) şi nervilor (neuropatie diabetică). Sindromul piciorului diabetic desemnează leziunile apărute la nivelul membrelor inferioare, acestea afectând nu numai pielea, ci şi ţesutul subcutanat şi chiar pe cel osos.

Se poate ajunge la amputaţie!

Complicaţiile la nivelul picioarelor apar în cazul unui diabet necontrolat, fiind favorizate şi de particularităţile care însoţesc boala: circulaţia sangvină deficitară şi pierderea sensibilităţii la nivelul picioarelor. Totodată, la aceşti pacienţi, sunt frecvente uscăciunea pielii, fiind nevoie de produse speciale de îngrijire. Pot apărea şi calusurile, zone îngroşate favorizate de traumatismele repetate.

Sfatul nostru este să nu neglijezi sănătatea picioarelor, mai ales dacă ai diabet. În cazuri grave, se poate ajunge la amputaţia lor! Acest lucru este determinat de faptul că boala diminuează senzaţia de durere, motiv pentru care este posibil să nu fie resimţite din timp rănile sau leziunile. Astfel, acestea se pot agrava, cauzând ulceraţii profunde.

Ce este bine să faci periodic

  • Priveşte-ţi zilnic picioarele cu atenţie; pentru o mai bună examinare, poţi folosi şi o oglindă. Observă dacă există tăieturi, ulceraţii, băşici, umflături, roşeaţă sau probleme ale unghiilor.
  • Aplică o cremă hidratantă specială pentru picioare. Spaţiul dintre degete nu trebuie uns, pentru că există riscul apariţiei micozelor, din cauza umidităţii.
  • Spală-ţi zilnic picioare cu apă călduţă, nu fierbinte! Stai cu ele în apă cel mult 10 minute.
  • Dacă ai diabet, nu merge niciodată desculţ, nici chiar în casă.
  • Poartă încălţăminte cât mai confortabilă, lejeră.
  • Taie-ţi unghiile cu atenţie. Acestea nu trebuie tăiate foarte scurt, pentru a se evita încarnarea lor. Pentru rotunjirea colţurilor, foloseşte o pilă.
  • Schimbă-ţi şosetele zilnic. Alege-le pe cele de bumbac.
  • Evită fumatul Acest obicei reduce circulaţia sangvină la nivelul picioarelor.
  • Nu încerca să tratezi singur problemele care apar la picioare dacă ai diabet, nici măcar calusurile. Medicul sau specialistul podolog este singurul care îţi poate recomanda tratamentul potrivit.  
Mai multe