Cum îți afectează stresul întregul organism

9 mai 2022   Sănătate

Cu toții ne facem griji din când în când, dar dacă după câteva săptămâni ești tot agitat, iar asta te împiedică să ai o viață normală, la muncă sau acasă, discută cu un medic. Sănătatea ta poate fi afectată, iar acest lucru poate avea la bază o tulburare de anxietate. Terapia, medicamentele și alte strategii pot ajuta.

Sistemul nervos

Această rețea este formată din creier, măduva spinării, nervi și neuroni. O stare de agitație prea mare poate duce la eliberarea „hormonilor de stres” . Astfel, ți se accelerează ritmul cardiac și respirația, îți crește glicemia și se trimite mai mult sânge la brațe și picioare. În timp, acest lucru îți poate afecta inima, vasele de sânge, mușchii și alte sisteme.

Mușchii

Când ești îngrijorat de ceva, mușchii umărului și gâtului se pot încorda, iar asta poate duce la dureri de cap . Tehnicile de masaj sau de relaxare, cum ar fi respirația profundă și yoga, pot ajuta.

Respiraţia

Dacă ești îngrijorat, s-ar putea să respiri mai profund sau mai des, chiar și fără să îți dai seama. Deși s-ar putea să nu dai importantă acestui lucru, poate fi grav dacă ai deja probleme de respirație care au legătură cu astmul, bolile pulmonare sau alte afecțiuni.

Inima

Dacă ești tot timpul apăsat de probleme, iar mintea ta se ocupă doar cu asta, inima ta poate avea de suferit.

Poți ajunge să ai hipertensiune arterială, un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Ba mai mult, un nivel ridicat de stres poate face inima să bată mai repede. Dacă acest lucru se întâmplă din nou și din nou, vasele de sânge se pot inflama, ceea ce poate duce la întărirea pereților arterelor, la niveluri nesănătoase de colesterol și la alte probleme.

Sistemul imunitar

Dacă te lași tot timpul afectat de câte o supărare, este posibil să resimți asta la nivelul întregului organism. Corpul este posibil să nu mai poată lupta cu microbii. Te poți proteja mai greu de gripă, herpes, zona zoster și alte afecțiuni. Chiar dacă te gândești la acele lucruri care te-au deprimat în trecut poți avea de suferit.

Stomacul

Este posibil să ai„ciupituri” în stomac atunci când ești nervos . În momente mai grave s-ar putea să simți greață sau chiar să vomiți. Dacă acest lucru se întâmplă des, pot apărea durerile de stomac și rănile la nivelul mucoasei stomacului (ulcerul). Și dacă mănânci multe alimente bogate în grăsimi și zahăr, stomacul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a le digera , iar asta provoacă mai mult acid. Astfel se ajunge la refluxul gastroesofagian, conținutul gastric se deplasează către esofag.

Instestinele

Stresul poate acționa și asupra sistemului digestiv,  poți avea diaree sau te poți constipa. Dieta, exercițiile fizice și medicamentele fără prescripție medicală pot ajuta adesea, dar s-ar putea să împiedici apariția acestor probleme dacă găsești o modalitate de a te calma.

Sănătatea sexuală

Îngrijorarea te poate obosi și îți poate distrage atenția, astfel încât să fii mai puțin interesat de sex. Pe termen lung, la bărbați poate scădea nivelul de testosteron. Acest lucru poate afecta dezvoltarea spermatozoizilor și poate încetini răspunsul normal al corpului atunci când doresc să facă sex. Și femeile care au trecut prin menopauză pot întâmpina probleme, pentru că starea de agitația poate agrava bufeurile. Ba mai mult, se pot lupta și cu insomnia.

Mai multe