Crizele de fiere pot fi prevenite printr-o alimentaţie săracă în grăsimi animale
Durerea intensă şi spasmodică în partea dreaptă a abdomenului superior, imediat sub coaste, este semnul unei crize de bilă. De ce apar crizele de fiere şi cum se tratează?
Crizele de fiere sunt cauzate de calculii biliari şi de mese copioase
Bila este un lichid care ajută la digestia grăsimilor, produsă în ficat şi depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezică în intestinul subţire, unde se amestecă împreună cu mâncarea parţial digerată. Calculii biliari sunt motivul cel mai des întâlnit pentru care apar crizele de fiere: dacă un calcul blochează canalele prin care trece bila, muşchii se contractă în încercarea de a debloca drumul pentru bilă şi apare durerea intensă. Crizele de fiere pot fi cauzate şi de mesele prea grase şi de stres. Pe lângă durere, unele persoane experimentează greaţă şi vărsături. Durerea puternică poate să ţină între 1 oră şi 5 ore, după care va deveni moderată.
Cum se tratează crizele de fiere
Dacă durerea, însoţită sau nu de greaţă şi vărsături, te ţine mai mult de 30 minute, e indicat să chemi salvarea. Dacă faci febră şi ai frisoane, sună imediat la numărul de urgenţă 112, pentru că ai putea avea o infecţie a vezicii biliare. Medicul va prescrie medicamente pentru calmarea durerii şi te va sfătui să adopţi o alimentaţie fără grăsimi. Calculii biliari pot fi trataţi şi cu medicamente, pe o perioadă lungă de timp. Dacă crizele de fiere sunt foarte intense şi mai ales dacă se repetă, medicul va propune intervenţia chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. Procedura se face laparoscopic, printr-o incizie mică, iar pacientul poate părăsi spitalul cel târziu a doua zi, şi în peste 90% dintre cazuri nu există complicaţii. Astfel, bila se va duce din ficat direct în intestinul subţire. Digestia nu va fi afectată de această operaţie de înlăturare a vezicii biliare.
Cum se previn crizele de fiere
Pentru că de obicei sunt legate de calculii biliari, crizele de fiere se previn prin ţinerea sub control a factorilor de risc. Unii dintre aceştia sunt parte a vieţii (ereditatea, sarcina, înaintarea în vârstă), dar alţii, precum alimentaţia bogată în grăsimi animale, pot fi controlaţi printr-un stil de viaţă echilibrat. Consumul excesiv de fast-food, slănină, unt, cârnaţi şi alte mezeluri, prăjituri din comerţ poate să ducă la creşterea colesterolului, iar dislipidemia este una dintre cauzele calculilor biliari. Obişnuieşte-te să înlocuieşti grăsimile animale cu cele vegetale şi să consumi mai multe legume, fructe, proteine slabe şi cereale integrale pentru a preveni creşterea colesterolului, crizele de fiere şi apariţia bolilor cardiovasculare.
Citeşte mai multe despre crizele de fiere: