Cinci vizite medicale pe care să le faci de-a lungul anului

30 martie 2022   Sănătate

O stare bună de sănătate este esenţială pentru o viaţă împlinită şi fericită, iar pentru a avea un organism care funcţionează normal, este important să adopţi o alimentaţie echilibrată, să faci mişcare şi să ai un somn de calitate. Pe lângă aplicarea acestor obiceiuri zilnice, corpul tău are nevoie de controale de rutină care să prevină posibile probleme.

Aşadar, indiferent de cât de multe sarcini ai de rezolvat, oferă-ţi timp şi mergi la controalele anuale. Mai jos sunt cinci dintre cele mai importante vizite medicale pe care ar trebui să le faci de-a lungul anului.

Controlul ginecologic

Chiar dacă nu au apărut schimbări majore şi nici anumite simptome care să te îngrijoreze, un consult ginecologic este recomandat o dată pe an. În cadrul acestuia, te vei asigura că totul funcţionează corect şi, în cazul în care există anumite probleme, le vei putea depista în timp util şi le vei trata corespunzător. În plus, aceste analize ginecologice prevăd şi testul Babeş-Papanicolau, un examen extrem de important care poate identifica prezenţa unor celule atipice care apar în leziunile precanceroase.

Mamografia

Mamografia este o investigaţie fundamentală care poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient, chiar cu doi ani înainte ca un nodul să poată fi palpat. Potrivit specialiştilor, aceasta prezintă o sensibilitate de aproximativ 85% în detectarea cancerului mamar. Este uşor de efectuat, iar cele mai recente aparate realizează o compresie extrem de eficientă, cu o radiere minimă. Aşadar, chiar dacă nu ai simptome, precum dureri, inflamaţii sau noduli palpabili, este recomandat să te programezi la un astfel de screening o dată pe an.

Controlul pentru hipertensiune

Fiecare persoană care a împlinit 18 ani ar trebui să-şi programeze anual un test pentru hipertensiune arterială. Fiind o afecţiune care în marea majoritate a cazurilor nu are simptome, ea nu este tratată corespunzător şi, în timp, poate provoca boli ale inimii, anevrisme şi chiar accidente vasculare cerebrale. În plus, adaugă şi analize de sânge, precum hemoleucograma. Aceasta poate oferi informaţii vitale despre anemii carenţiale, infecţii, alergii sau tulburări ale distrugerii celulelor sangvine.

Vizita la medicul stomatolog

Indiferent de cât de bine arată dantura ta, nu uita să mergi măcar o dată pe an la medicul stomatolog. Igiena orală are un impact major asupra bunei funcţionări a organismului, iar dinţii au capacitatea de a-ţi arăta starea ta generală de sănătate. Gingivita, bolile parodontale şi alte afecţiuni ale gingiei au o strânsă legătură cu o mulţime de probleme de sănătate, precum bolile de inimă şi diabetul. Tocmai de aceea, este foarte important să ai grijă de dinţii tăi, iar vizita regulată la doctor trebuie să fie parte a rutinei de îngrijire.

Examenul oftalmologic

Chiar dacă nu ai probleme cu vederea şi nimeni din familia ta nu poartă ochelari, un consult te va ajuta să fii sigur că nu ai nevoie de nicio protecţie. Petrecem foarte mult timp în faţa laptopurilor, a telefoanelor sau tabletelor, aşadar mereu există posibilitatea ca ochii să ne fie afectaţi. De asemenea, profită de consult şi discută cu doctorul despre purtarea unor ochelari speciali care să filtreze lumina albastră. Purtând astfel de lentile, vei putea limita cantitatea de lumină albastră care pătrunde în ochi şi îţi vei îmbunătăţi şi calitatea vizionării.

Stresul, stilul de viaţă alert şi poluarea îşi pun amprenta asupra sănătăţii, tocmai de aceea, în funcţie de vârstă, discută cu medicul de familie şi află dacă nu ar fi necesare şi alte vizite, precum cele dedicate glicemiei şi glandei tiroide.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe