Chistul endometriozic nu este cancerigen!

6 noiembrie 2019   Sănătate

Deşi nu este o formaţiune canceroasă, chistul endometriozic sau „de ciocolată” poate pune probleme femeilor care doresc să rămână însărcinate, afectând fertilitatea.

Chistul endometriozic este un chist ovarian plin cu sânge vechi, care apare la 20-40% dintre femeile care suferă de endometrioză, cauza apariţiei fiind chiar această afecţiune. Ţesutul endometrial care căptuşeşte uterul creşte în afara acestuia şi se poate ataşa de ovare, trompe sau vezică, afectând aceste organe şi provocând menstruaţii extrem de dureroase. Endometrioza are mai multe stadii, în funcţie de cât de mult s-a răspândit ţesutul endometrial, iar chistul endometriozic apare, de obicei, în cele mai severe stadii, 3 şi 4. Aceste chisturi afectează ovarele, iar uneori le opresc cu totul funcţionarea, împiedicând astfel apariţia unei sarcini.

Din ce cauze apare chistul endometriozic?

Nu se cunoaşte cauza precisă a apariţiei endometriozei, dar majoritatea cercetărilor sugerează că are legătură cu prezenţa estrogenului - deşi nu e clar de ce la unele femei acesta nu are o influenţă negativă iar la altele, da. Factorii de risc pentru endometrioză şi chistul endometriozic includ istoricul familial, ciclul menstrual retrograd (sângele se îndreaptă spre trompe, nu spre vagin), bolile autoimune, răni ale uterului (care pot apărea, de exemplu, în cazul operaţiei de cezariană).

La ce simptome să fii atentă

Semnele chistului endometriozic sunt similare cu acelea ale endometriozei: cicluri dureroase, dureri pelvine inexplicabile între cicluri, durere în timpul contactului sexual, tulburări digestive în timpul menstruaţiei (constipaţie sau diaree, însoţite de greaţă), sângerări abundente, dificultăţi în obţinerea unei sarcini. Nu trebuie să te autodiagnostichezi! Mergi la medic pentru un diagnostic precis şi pentru a primi cel mai adecvat tratament.

Cum se tratează chistul endometriozic

Tratamentul depinde de simptome şi de intenţia femeii de a obţine o sarcină. În unele cazuri, medicul recomandă pur şi simplu ţinerea sub observaţie a chistului, prin consulturi regulate. Dacă pacienta îşi doreşte să rămână însărcinată, e nevoie de aplicarea unor măsuri pentru a creşte fertilitatea. Îndepărtarea chistului prin intervenţie chirurgicală este indicată când formaţiunea este foarte mare, durerile menstruale sunt foarte intense şi există semne de infertilitate. Chisturile pot să reapară după operaţie, deci ar putea fi nevoie de mai multe intervenţii. Dacă femeia nu doreşte să rămână însărcinată, medicul poate recomanda îndepărtarea unui ovar. E bine de ştiut că prezenţa unui chist endometriozic nu cauzează neapărat infertilitate, existând cazuri de femei care au obţinut sarcini deşi sufereau de endometrioză într-un stadiu avansat şi aveau şi chisturi endometriozice.

Prezenţa unui chist endometriozic duce la cancer?

Chisturile endometriozice nu sunt canceroase, însă 1 din 42 de femei cu endometrioză dezvoltă cancer ovarian. Din acest motiv, medicii recomandă ca femeile care suferă de endometrioză să meargă frecvent la consult pentru a ţine sub observaţie afecţiunea.

Citeşte mai multe despre chisturi:

Infertilitatea şi chisturile ovariene - între mit şi adevăr

Mai multe