Chirugia cu laser în tratamentul varicelor
Chirurgia laparoscopică este un tip de intervenţie care utilizează laserul pentru a face tăieturi fără sânge în ţesuturi sau pentru a îndepărta tumori, fiind folosită şi pentru varice.
Chirurgia cu laser este utilizată mai ales în caz de apendicită, ulcer perforat, hernie şi chisturi ovariene, însă este şi metodă de tratare a hemoroizilor sau a varicelor.
Venele varicoase sunt vene mărite şi răsucite, de cauză genetică, în general în zona picioarelor, deoarece statul în picioare creşte presiunea în partea inferioară a corpului. În afară de istoricul familial, alţi factori de risc pentru apariţia varicelor sunt vârsta înaintată, sexul (femeile sunt mai predispuse la această afecţiune), sarcina, obezitatea şi un loc de muncă în care persoana stă mult timp în picioare. Odată apărute, varicele nu vor dispărea pur şi simplu, ci au nevoie de un tip de tratament. Pentru a evita apariţia lor, efectuează exerciţii fizice, păstrează-ţi o greutate corporală adecvată, renunţă la hainele foarte strâmte şi la băile fierbinţi.
Pentru anumite persoane, varicele sunt deranjante doar din punct de vedere estetic. Altele resimt neplăceri precum crampe musculare, umflarea picioarelor şi mâncărime în zona varicelor sau chiar dureri dacă stau prea mult timp fie în picioare, fie aşezate. Durerile pot fi diminuate prin exerciţii fizice şi ciorapi compresivi, dar, pentru a nu se ajunge la apariţia cheagurilor de sânge, a ulceraţiilor sau a spargerii venelor, se recomandă consultul medical pentru recomandarea celui mai potrivit tratament. Opţiunile de tratament sunt scleroterapia (injectarea de soluţie salină), stripping-ul (procedură clasică de îndepărtare chirurgicală a venei), flebectomia (îndepărtarea porţiunilor dilatate prin incizii) şi tratamentul cu laser.
Chirurgia cu laser pentru varice, metodă minim invazivă
Laserul poate trata varicele în mod minim invaziv, deoarece venele nu mai sunt rupte cu totul, ca în metoda clasică, ci micşorate şi închise cu ajutorul acestei intervenţii. Laserul produce căldură, deci trebuie ca vena să fie închisă repede, pentru a nu declanşa daune termice. Operaţia e puţin mai complicată la pacienţii care au venele ridicate la suprafaţa pielii, aşa că se foloseşte apa între venă şi piele, pentru ca ţesuturile din jur să se răcească.
„Nu există tăieturi, compresia după operaţia de varice efectuată cu laser este de 2 săptămâni, în timp ce pentru procedura clasică e vorba de 6 săptămâni. Se poate face în orice perioadă a anului şi, din punct de vedere cosmetic, nu rămân urme. Dacă operaţia se efectuează dimineaţa, pacientul poate părăsi spitalul după-amiaza. Pe o scară de la 0 la 10, durerea e între 0 şi 2, iar rata complicaţiilor precum inflamaţia este foarte scăzută, tocmai datorită înjectării unui lichid care să răcească ţesutul. Pacientul ar mai trebui văzut de medic încă o dată, la 2-3 zile după operaţie, pentru a se asigura că totul e în regulă. Varicele sunt transmise genetic, iar factorii favorizanţi pentru apariţia lor sunt sarcina şi kilogramele în exces. În aria operată nu se vor reface varicele, dar pot apărea în altă zonă”, spune dr. Thomas Filiptsch, expert în chirurgie laser la Wiener Privatklinik.