VIDEO: Ganglionii măriţi, motiv de îngrijorare?

28 iunie 2015   Ce te doare

Cei aproape 600 de ganglioni dispuşi în diverse zone ale corpului (axile, gât, partea inghinală) sunt componente importante ale sistemului limfatic şi, implicit, ale imunităţii. Ei acţionează ca un adevărat scut de apărare în faţa bolilor.

Mai exact, opresc microorganismele ce produc îmbolnăvire. Atunci când au de-a face cu un focar infecţios, ganglionii contribuie la producţia de anticorpi, pentru a lupta cu „intrusul” (virusuri, bacterii), ceea ce duce la inflamarea lor (adenopatie). Ganglionii inflamaţi pe o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni impun un consult medical.

De asemenea, trebuie mers la doctor dacă ganglionii sunt foarte dureroşi, dacă împiedică respiraţia sau înghiţirea alimentelor. De obicei, ganglionii revin la forma normală după tratarea infecţiilor. Dacă aceştia nu au o cauză aparentă, medicul recomandă efectuarea unor analize medicale. 7 cauze posibile ale inflamării 1. Infecţiile cu bacterii sau cu virusuri sunt cea mai frecventă cauză a măririi în volum a ganglionilor. De pildă, un ganglion inflamat de la gât poate sugera o mononucleoză infecţioasă (cunoscută şi ca boala sărutului) sau o infecţie în sfera ORL (otită, faringită). O infecţie la nivelul pielii, cauzată de o înţepătură de insectă, poate inflama ganglionii de la axilă, în vreme ce ganglionii inghinali măriţi pot fi puşi pe seama unei infecţii genitale, dar şi a unei răceli, de pildă. Infecţia cu HIV şi tuberculoza sunt alte cauze. 2. Bolile autoimune: poliartrita reumatoida, lupsusul eritematos sistemic. 3. Cancerul. Adenopatia, mai ales cea cronică, poate semnala şi un cancer, în special de sânge (leucemie, limfom). În acest caz, creşterea se face treptat şi fără durere la palpare. Poate fi vorba şi despre o tumoare malignă a unui organ, cu metastaze. În acest ultim caz, celulele canceroase intră în circuitul limfei, iar ganglionii încearcă să le „atace”. Metastazele se pot dezvolta inclusiv în ganglioni. 4. Vaccinarea. Unele vaccinuri, precum cel pentru rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) pot avea ca efect advers inflamarea ganglionilor, această reacţie fiind totuşi rară. 5. Administrarea unor medicamente, precum antiepilepticele. 6. Boala zgârieturii de pisică. 7. Boli endocrine – hipertiroidia. Dr. Alice Nisanian, medic primar medicina internă, gastroenterologie-hepatologie, endoscopie digestivă. Centrul Medical Mediclass, Bucureşti În 1% din cazuri este vorba de cancer Adenopatia semnifică prezenţa unor ganglioni limfatici de dimensiuni crescute. O putem găsi ca manifestare regională, localizată sau ca formă generalizată, cu localizări multiple. În practică, peste 2/3 din adenopatii au cauze nespecifice, marea majoritate benigne şi doar 1% reprezintă neoplazii.

Adenopatiile pot fi manifestări primare de boală ganglionară sau secundare unor alte afecţiuni. Prezenţa adenopatiei generalizate impune un diagnostic diferenţial, care ia în discuţie: infecţii, boli imune, boli maligne primare sau secundare, boli endocrine şi o serie de alte boli foarte rare.

În toate aceste situaţii, adenopatia se asociază sau nu cu alte manifestări clinice de boală (febră, transpiraţii etc.). Pe lângă localizare şi mărime, sunt de notat consistenţa, mobilitatea, sensibilitatea dureroasă, modificări locale şi generale. Deosebit de importante în stabilirea dianosticului sunt examenele de laborator, cele imagistice şi puncţiile ganglionare.

INFO: Inflamarea ganglionilor poate fi cauzată şi de boli rare, precum sarcoidoza.

Mai multe