VIDEO: Cât de gravă este obezitatea?

17 septembrie 2014   Ce te doare

Bolile cardiovasculare fac anual peste 150 000 de victime numai la noi în ţară şi reprezintă principala cauză de deces în lume, în condiţiile în care morţile produse de aceste probleme grave ar putea evitate, conform unui studiu făcut de specialiştii de la Center for Disease Control and Prevention. În acest context, Ziua Mondială a Inimii este sărbătorita anual pe 29 septembrie încă din 2000, iar luna septembrie a fost declarată oficial „Luna Inimii”, cu scopul de a informa populaţia cu privire la cât de importantă este prevenirea bolilor cardiovasculare.

Printre principalele cauze ce ar putea fi controlate se afla fumatul, colesterolul crescut şi, nu în ultimul rând, obezitatea, un factor de risc major în dezvoltarea bolilor de inimă. Studiile arată că oamenii care suferă de obezitate sunt mai predispuşi la un atac de cord înainte de 45 de ani. La fel, adolescenţii supraponderali sunt mai predispuşi la un atac de cord înainte de 35 de ani, faţă de cei care au o greutate normală.

„Cele mai întâlnite boli de inimă – atacul de cord, insuficienta cardiacă congestiva, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală şi ritmul cardiac anormal, sunt afecţiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală, faţă de cei care menţin un indice de masă corporală sănătos. Obezitatea măreşte de multe ori riscul de boli de inimă din cauza nivelului de lipide din sânge, care creşte la pacienţii obezi şi apoi, la rândul său, creşte nivelul trigliceridelor şi reduce lipoproteinele de mare densitate, cunoscut sub numele de HDL sau « colesterol bun ».

În acelaşi timp, persoanele cu o cantitate excesivă de grăsime corporală au niveluri mai ridicate de trigliceride şi lipoproteine cu densitate mică, cunoscute sub numele de LDL sau « colesterol rău », precum şi un nivel mai scăzut de « colesterol bun » în sânge. Această reţetă creează condiţii optime pentru dezvoltarea bolilor de inimă”, a declarat Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, şef de secţie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov, Centru de excelenţă în chirurgia obezităţii.

Obezitatea şi bolile cardiovasculare

Obezitatea nu afectează doar sănătatea prin complicaţiile pe care le aduce, bolile cardiovasculare recunoscând aceasta afecţiune drept factor de risc major, dar scad în acelaşi timp calitatea vieţii şi – se pare – că sunt transmise ereditar.

Un studiu aparţinând specialiştilor de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) arată un lucru îngrijorător în acest sens: spre deosebire de nou-născuţii cu mame normoponderale, cei a căror mame sunt supraponderale sau obeze prezintă, chiar de la naştere, semne ale unor viitoare problemele cardiace, indiferent dacă micuţii s-au născut cu greutate normală sau nu.

În plus, s-a raportat că pentru fiecare creştere în greutate de 10%, incidenţa afecţiunilor arterelor coronare creşte cu 20%.

La rândul ei, hipertensiunea, cu consecinţele pe care le are asupra circulaţiei cerebrale, este şi ea strâns legată de obezitate, afectând peste 26% din populaţia obeză. Un studiu relevă că persoanele obeze au un risc de dezvoltare a hipertensiunii de 5-6 ori mai crescut şi aceasta chiar şi la tinerii adulţi (20-45 ani).

Cum putem scăpa de obezitate

Persoanelor care au probleme cu greutatea corporală le este indicat să dea jos kilogramele în plus, fără a le mai acumula ulterior, aceasta fiind cea mai indicată metodă pentru a-şi proteja sănătatea inimii.

Chirurgia bariatrica, spre exemplu, a devenit în ultimii ani cea mai sigură modalitate de a combate obezitatea şi excesul ponderal, aducând rezultate remarcabile şi de durată. Numită şi “chirurgia obezităţii”, aceasta include o varietate de proceduri adresate pacienţilor care suferă de tulburări metabolice şi reuşeşte scăderea drastică în greutate prin reducerea dimensiunii stomacului.

Tot mai mulţi oameni aleg să intervină pe această cale deoarece este singura alternativă cu rezultate pe termen lung, în condiţiile în care peste 50% dintre persoanele care reuşesc să slăbească prin dieta se îngraşă la loc, iar uneori apariţia efectului de „yo-yo” aduce şi kilograme în plus faţă de greutatea iniţială.

Mai multe