VIDEO: Atenţie la balerini: îţi pot deforma mersul!

12 iunie 2014   Ce te doare

Patru din zece femei şi unul din cinci bărbaţi îşi cumpără pantofi mai mici doar pentru a fi în pas cu moda, arată un sondaj realizat de Societatea Britanică de Podologie. Nimic mai periculos pentru picioarele noastre, avertizează specialiştii.

Purtarea frecventă a încălţămintei prea mici duce la deformări ale unghiilor, care pot creşte încarnate. Urmarea: vei avea nevoie de operaţie.

Aşa că dacă ai dureri, temperatură crescută la nivelul degetului afectat, care se înroşeşte, se umflă sau prezintă infecţie, ai grijă ce pereche de pantofi porţi.

Neplăcerile cauzate de pantofii strâmţi nu se limitează doar la apariţia unghiilor încarnate. Monturile (devierea laterală a degetului mare de la picior) sunt şi ele cauzate de acest tip de încălţăminte şi sunt vinovate pentru mersul deformat.

Bine de ştiut: Mergi la cumpărături după-amiaza sau seara, când ai picioarele umflate. Reduci astfel riscul de a-ţi lua pantofi mai mici decât ar trebui. Probează ambii pantofi şi fă câţiva paşi, pentru a te asigura că ţi se potrivesc.

Tocurile, periculoase pentru coloană

Pantofii care vor fi mereu la modă datorită faptului că dau vestimentaţiei o notă de eleganţă sunt cei cu toc. Specialiştii atrag atenţia însă că, pentru menţinerea echilibrului, în timpul mersului pe tocuri, ne modificăm poziţia corpului.

Mai exact, curbarea spatelui favorizează apariţia discopatiei lombare. Şi nu numai atât. Purtarea frecventă a acestor pantofi poate afecta genunchii, articulaţiile şi favorizează uzura prematură a cartilajelor.

Sfat: Ţinând cont că, din cauza tocurilor, picioarele alunecă în faţă, iar greutatea corpului este susţinută de degete, optează pentru încălţămintea cu talpă groasă uniformă, la care partea din faţă să fie bine fixată pe picior.

Balerinii trebuie evitaţi de adolescente

Într-un top al celor mai comozi pantofi, cu siguranţă balerinii ar câştiga primul loc. Atenţie însă, tocmai fiindcă nu au barete care să se ataşeze pe picior sau şireturi, pentru a fi menţinuţi în picioare, ei trebuie fixaţi cu ajutorul degetelor.

Din această cauză, pe termen scurt şi lung, purtarea lor poate duce la încleştarea degetelor, apariţia bătăturilor, a durerilor la nivelul tălpii, al genunchilor şi spatelui.

Riscul cel mai mare îl prezintă adolescentele, care au oasele piciorului încă în dezvoltare şi cărora le poate deforma mersul, cu un serios impact asupra genunchilor şi şoldurilor. În plus, din cauza tălpii subţiri, întregul corp resimte şocul impactului cu solul.

Rulează două-trei perechi de pantofi pe sezon şi nu purta aceeaşi încălţăminte zilnic.

Pantofii sport pot afecta articulaţiile

Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Virginia au constatat că pantofii sport cu talpă groasă sunt nocivi pentru articulaţiile picioarelor.

Testele efectuate de cercetători asupra articulaţiilor gleznelor, genunchilor şi şoldurilor unor voluntari au arătat că efortul de deplasare este cu 54% mai mare atunci când folosim astfel de pantofi decât atunci când alergăm desculţi.

Explicaţia este că pantofii sport moderni au talpa mai ridicată la călcâi, ceea ce tensionează suplimentar bolta piciorului.

Info: Talpa pantofilor sport trebuie să fie cât mai flexibilă, subţire şi, dacă se poate, din spumă, nu din plastic gros.

Cum alegem pantofii

Pantofii potriviţi sunt cei confecţionaţi din piele, care respectă conformaţia piciorului şi la care partea din faţă permite să mişcăm uşor degetele.

În plus, specialiştii ne sfătuiesc să optăm pentru încălţămintea cu talpa mai groasă, dar în acelaşi timp flexibilă. Tocurile nu trebuie să fie mai mari de 5 cm.

Mai multe