VIDEO: Alergiile, boală a omului modern
Putem spune că avem o alergie când corpul nostru reacţionează exagerat în faţa unor „intruşi” (numiţi alergeni – polen, praf, mucegai, alimente, medicamente), care nu le creează probleme majorităţii oamenilor.
Atunci când intră în contact cu un factor de risc, în organismul persoanelor alergice se eliberează histamină, o substanţă care declanşează un răspuns inflamator, ce se traduce prin simptome specifice.
În funcţie de tipul alergiei, simptomele apar la nivelul căilor respiratorii (strănut, tuse), al pielii (eczeme) sau pot fi de ordin digestiv (vărsături, crampe). Reacţiile pot fi uşoare sau grave, putând afecta întreg organismul, cu consecinţe uneori fatale (şoc anafilactic).
4 paşi pentru a înţelele alergiile 1. Într-o primă fază, substanţa alergenă (polen, acarieni) ajunge în corp. 2. Substanţa este identificată drept alergen de către limfocite (globule albe), care îi „memorează” identitatea, declanşând producţia de anticorpi specifici (IgE). 3. În momentul în care are loc un nou contact cu alergenul, anticorpii declanşează producţia excesivă de histamină. 4. Histamina induce un răspuns inflamator, care se manifestă prin simptomele alergiei (strănut, ochi înroşiţi, respiraţie dificilă, secreţii nazale). Igiena excesivă, cauză posibilă Cel mai mare risc de a face alergii îl au persoanele care moştenesc de la unul dintre părinţi această predispoziţie. Creşterea numărului de persoane cu alergii are o mare legătură cu desfăşurarea tot mai multor activităţi în spaţii închise (unde ne expunem prafului, părului de animale şi mucegaiului), cu consumul alimentelor procesate, pline de chimicale, dar şi cu lipsa alăptării şi cu excesul de antibiotice.
În ultimii ani a apărut şi ipoteza potrivit căreia igiena excesivă favorizează alergiile. Obsesia faţă de curăţenia impecabilă ne poate „sărăci” de acei microbi buni, lucru ce are un impact negativ asupra imunităţii. Acest lucru poate explica şi de ce frecvenţa alergiilor este mai scăzută la copiii crescuţi la ţară, care vin în contact cu mai mulţi microbi.
Alergiile alimentare
Se manifestă prin mâncărimi şi urticarie, ca reacţii ale organismului faţă de un aliment care îi face rău. Apare mai ales la copiii mici, al căror sistem imunitar şi digestiv sunt în formare. Cele mai frecvente alimente care dau alergii: laptele, ouăle, alunele, peştele.
Alergiile medicamentoase
Apar în urma administrării unor medicamente precum penicilina, dar şi a unor anestezice şi vaccinuri. Printre simptome se numără roşeaţa, mâncărimile şi eczemele. Pot fi o urgenţă medicală când sunt însoţite de dificultăţi respiratorii, scăderea tensiunii şi bătăi rapide ale inimii.
Alergiile la acarieni
Microorganisme care trăiesc în praful din casă, dar şi în pene şi puf, acarienii dau reacţii alergice manifestate prin strănut, mâncărimi şi secreţii nazale. Persoanele cu astfel de alergii trebuie să menţină o igienă strictă în locuinţă.
Alergiile la insecte
Înţepăturile de viespe, de albină şi ale unor specii de furnici dau reacţii alergice precum umflarea şi durerea locală. Mai ales viespea şi albina pot declanşa un şoc anafilactic.
Rinita alergică
Este o reacţie inflamatorie a mucoasei nazale la alergeni precum polenul, praful şi mucegaiurile. Printre simptome: secreţiile nazale, strănuturi în cascadă, roşeaţa ochilor, lăcrimare excesivă.
Astmul alergic
Este declanşat de diverşi alergeni (acarieni, polen) şi are ca simptome tusea şi respiraţia dificilă.
Conjunctivita alergică
Este o boală oculară, manifestată prin inflamaţia corneei, membrana transparentă care tapetează albul ochiului şi interiorul pleoapelor. Conjunctivita alergică sezonieră este cauzată, cel mai adesea, de polen şi este însoţită de roşeaţă, mâncărime şi lăcrimare oculară.
Dermatita de contact
Apare după contactul pielii cu alergeni precum nichleul, latexul sau cromul. Reacţiile se prezintă sub forma unei zone roşiatice, cu vezicule pline de lichid, care dau mâncărime.
Dermatita atopică
Este o boală de piele care apare mai ales în copilărie, dar poate surveni şi la adulţi. Printre simptome: petele roşii în obraji (mai ales la copii), piele uscată, erupţii, mâncărime.
BULINĂ CIFRĂ: 500 de milioane de persoane din lume suferă de rinită alergică.