VIDEO: Ai probleme cu sforăitul? Aici găseşti soluţii!

8 aprilie 2015   Ce te doare

Sforăitul este provocat de îngustarea căilor respiratorii nazale, care îngreunează respiraţia şi astfel suntem forţaţi să respirăm pe gură şi nu pe nas, cum se întâmplă în mod normal.

Persoanele care sforăie de peste trei luni ar trebui să se adreseze medicului, deoarece, în timp, sforăitul declanşează diverse afecţiuni. De exemplu, favorizează apariţia sindromului de apnee în somn (oprirea respiraţiei), care, în timp, duce la boli de inimă.

Nu abuza de sprayul nazal

În unele cazuri, sforăitul apare din cauza înfundării nasului (congestie nazală), determinată de probleme respiratorii, de alergii sau de răceli. În astfel de situaţii, se recomandă folosirea decongestionantelor. Medicii atrag însă atenţia că sprayurile nazale nu trebuie folosite pe termen lung, pentru că pot da dependenţă şi subţiază mucoasa nazală.

Scapă de kilogramele în plus!

Kilogramele în exces reprezintă una dintre cauzele frecvente ale sforăitului şi, de aceea, schimbarea obiceiurilor alimentare trebuie să fie prima măsură în tratarea acestei boli, spun specialiştii.

În cazul obezilor, abdomenul este de dimensiuni mai mari, iar în timpul somnului, din cauza stării de relaxare, apasă mai mult pe diafragmă, împiedicând respiraţia. Pe lângă schimbarea obiceiurilor alimentare, este nevoie şi de exerciţii fizice.

Operaţia, doar în cazuri extreme

În situaţia în care sforăitul nu se poate trata prin metode mai puţin invazive, medicii recomandă intervenţia chirurgicală. Prin operaţie se îndepărtează ţesutul în exces de la nivelul gâtului, pentru a lăsa aerul să treacă mai uşor prin căile respiratorii.

De asemenea, prin intervenţie chirurgicală se corectează unele malformaţii ale septului nazal (deviaţia de sept poate provoca sforăitul) sau se îndepărtează amigdalele inflamate.

Benzile nazale desfundă nasul

O altă soluţie prin care poţi scăpa de sforăit este folosirea unor benzi nazale, care se găsesc în farmacii. Pentru a avea efect pe termen lung, plasturii trebuie utilizaţi minimum şase nopţi consecutiv.

Plasturii nazali nu conţin substanţe medicamentoase, iar acţiunea lor este pur mecanică. De asemenea, mai pot fi folosite comprese călduţe, care se aplică pe nas cu o oră înainte de culcare.

Metodă eficientă pe termen lung

Tratarea sforăitului prin radiofrecvenţă reprezintă o metodă modernă, minim invazivă şi nedureroasă. Intervenţia se practică şi la noi în ţară şi constă în transferarea de unde radio la nivelul mucoasei nazale îngroşate. Mai exact, medicul introduce în nasul pacientului un electrod care, prin stimulare, ajută la eliminarea mucoasei nazale în exces.

Nu te supraalimenta înainte de somn

Multe persoane au tendinţa de a lua masa doar cu câteva minute înainte de a merge la culcare, gest care le poate perturba somnul. În plus, din cauză că stomacul este foarte plin au tendinţa de a dormi pe spate. Astfel, încep să apară probleme cu respiraţia şi, implicit, încep să şi sforăie.

Sfaturi utile dacă sforăi

* Nu dormi pe spate, ci pe o parte.

* Nu consuma alcool înainte de somn, deoarece acesta inhibă activitatea unei părţi a creierului responsabilă de controlul respiraţiei.

* Evită medicamentele care relaxează muşchii, precum somniferele şi antidepresivele.

* Redu numărul ţigărilor, deoarece fumatul inflamează căile respiratorii.

* Ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare, deoarece mişcările diafragmei sunt îngreunate atunci când stomacul este plin.

Mai multe