Vara asta, spune adio enterocolitelor!

10 iulie 2009   Ce te doare

Concediile departe de casă sunt relaxante, dar nu te fac imună la boli. Ai acum la îndemână câteva sfaturi pentru a evita enterocolita, o problemă frecventă vara.

Enterocolita îţi poate strica vacanţa plănuită cu multă migală timp de luni de zile. Este o afecţiune care poate apărea la orice vârstă şi se manifestă prin inflamarea intestinului subţire şi gros. Îţi poţi da seama că suferi de ea dacă te confrunţi cu dureri de cap şi abdominale, greaţă, balonări, scaune lichide, febră şi ameţeală.

Cum o poţi evita?

Oriunde ai merge, ai grijă la igienă! Nu-i un moft să dezinfectezi tacâmurile înainte de masă, să fierbi apa înainte s-o bei, să speli foarte bine fructele şi legumele proaspete sau să foloseşti cât mai des apa şi săpunul pentru curăţarea mâinilor, îndeosebi înaintea mesei. Toate acestea sunt necesare, deoarece enterocolita poate fi cauzată de factori diverşi cum sunt:

-Schimbarea regimului alimentar.

-Bacteriile, virusurile şi toxinele provenite din apă sau aflate pe legume şi fructe.

-Antibioticele care declanşează enterocolita prin distrugerea florei intestinale.

-Băuturile fermentate sau alimentele foarte reci.

Atenţie la medicamente!

Cere sfatul unui medic înainte de a lua medicamentele! Antibioticele nu sunt eficiente în toate cazurile. Nu sunt recomandate nici medicamentele analgezice, antispastice contra durerilor abdominale sau antiemeticele care taie starea de greaţă. Dacă te afli într-o zonă în care nu poţi ajunge la medic, sfatul Elenei Surugiu, medic de familie, este să ai în bagajul de vacanţă medicamente precum Enterol, Smecta sau Imodium, dar şi săruri de rehidratare orală (luate cu apă minerală previn deshidratarea). „Imodium iei la momentul sesizării primelor semne de enterocolită, apoi câte o capsulă după fiecare scaun. Enterol capsule îl vei ingera de trei ori pe zi şi, de fiecare dată, iei câte două capsule. Medicamentul Smecta îl găseşti sub formă de pulbere la pliculeţe şi nu trebuie să depăşeşti şase pliculeţe pe zi. Oricare dintre ele este bun, nefiind antibiotice”, explică Elena Surugiu.

Un regim terapeutic

Pentru a trata corect enterocolita imediat după apariţia simptomelor, este esenţial să urmezi un regim alimentar blând cu sistemul tău digestiv. Mănâncă puţin şi des şi renunţă la fructe şi legume (în afară de cazul în care le fierbi), la prăjeli, condimente, dulciuri concentrate, brânzeturi şi lactate. Alege supele de zarzavaturi strecurate, carnea, dar neapărat fiartă sau preparată la grătar, orezul fiert. Pentru că diareea şi vărsăturile ajung să te deshidrateze într-un timp scurt, bea cât mai multe lichide. În lipsa sărurilor de rehidratare orală, medicul Elena Surugiu indică să fierbi apă cu zahăr în care adaugi la final sare. Astfel, apa va fi reţinută la nivel molecular.

Mai multe