Vaccinul contra cancerului de col uterin, bun sau rău?

2 septembrie 2009   Ce te doare

Cancerul de col uterin afectează cel mai frecvent femeile tinere, cu vârste între 35 şi 50 de ani. El apare doar în urma infectării cu virusurile papiloma umane (HPV), care produc leziuni şi transformări anormale la nivelul colului uterin.

Recomandat fetelor şi femeilor tinere

O viaţă sexuală începută înainte de 18 ani şi rănile pe col repetate favorizează infectarea cu virusurile care duc la apariţia cancerului de col. Statisticile arată că cel puţin o dată în viaţă jumătate din adulţii activi sexual fac o astfel de infecţie.

Riscul poate fi înlăturat doar prin imunizare. Vaccinul este eficient sută la sută dacă este administrat înaintea începerii vieţii sexuale. De aceea, persoanele vizate sunt fetiţele cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. Totuşi, vaccinul oferă protecţie şi femeilor care au între 24 şi 45 de ani. Singura condiţie este ca ele să nu fie deja infectate cu HPV.

Părerile sunt împărţite

Medicii au păreri diferite legate de vaccinul HPV. În timp ce unii îl consideră sigur, alţii cred că riscurile sunt mai mari decât beneficiile.

„Vaccinarea fetelor care nu şi-au început viaţa sexuală e o şansă pe care părinţii nu ar trebui să o rateze”, consideră Mihai Dimitriu, medic ginecolog. Pe de altă parte, medicul Rareş Simu, specialist în imunologie clinică atrage atenţia că vaccinul a fost insuficient testat.

Imunizare gratuită pentru eleve

Fetele cu vârste între 10 şi15 ani ar putea beneficia gratuit de vaccinare HPV din această toamnă. Condiţia este ca părinţii să fie de acord cu începerea unei noi campanii de vaccinare, după cea de anul trecut, care a avut rezultate slabe.

De ce ezită părinţii

Vaccinul HPV poate da unele reacţii adverse, precum: şocul anafilactic (reacţie puternic alergică), amenoree (lipsa menstruaţiei), leşin, convulsii, crize epileptice şi de astm, tulburări de tensiune, migrene, astenie, cefalee, greţuri, vărsături, febră sau chiar paralizie.

Aceste efecte nu au fost dovedite încă, totuşi ridică un semn de întrebare asupra siguranţei pe termen lung a persoanelor vaccinate.

Pentru persoanele care aleg să nu facă acest vaccin, se recomandă efectuarea periodică a testului Babeş-Papanicolau pentru a descoperi din timp riscul dezvoltării cancerului de col uterin.

Mai multe