Unele boli afectează mai ales femeile
1. Hipertiroidia Femeile au o probabilitate de 10 ori mai mare decât bărbaţii de a fi diagnosticate cu hipertiroidie. Boala apare când sunt secretaţi în exces hormonii tiroidieni - triiodotironină (T3) şi tiroxină (T4).
Principalele simptome sunt: puls rapid, palpitaţii, insomnie, scădere în greutate, în ciuda apetitului crescut, accelerarea tranzitului intestinal şi a ritmului transpiraţiei, tulburări de ciclu menstrual, scăderea fertilităţii, slăbiciune generală şi intoleranţă la căldură.
Pot surveni şi modificări metabolice de tipul hiperglicemiei, creşterea transaminazelor şi tremorul fin al mâinilor. Şi sistemul nervos este afectat, astfel că persoana cu hipertiroidie poate avea labilitate emoţională (alternanţă plâns-râs), stări nervoase, agitaţie.
În jur de 40% din femeile ajunse la menopauză sunt depistate cu osteoporoză, afecţiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase. Acest lucru determină fragilizarea oaselor şi creşterea riscului de fracturi. În stadiile incipiente, osteoporoza nu prezintă simptome.
Durerile survin numai după ce, în urma fracturilor sau a tasării vertebrelor, apar unele modificări care slăbesc sistemul osos. Cele mai frecvente dureri asociate osteoporozei sunt cele de spate. Fracturile pot surveni în cascadă, cele de şold fiind printre cele mai grave.
În jur de 12% din populaţie suferă de migrene, mai afectate fiind femeile. Astfel, 1 din 7 femele adulte se confruntă cu episoade de migrene. În unele cazuri, sunt precedate de un semnal de avertizare, numit aură, care se referă la unele tulburări vizuale.
În durerile comune de cap (fără aură), apar tensiuni intense pe o parte a capului, care se pot extinde. Frecvenţa mai mare la femei arată că migrenele au legătură cu modificările hormonale prezente de-a lungul ciclului menstrual.
La vârsta adultă, prevalenţa astmului este mai mare la femei decât la bărbaţi. Astmul alergic este de 2 ori mai frecvent la urmaşele Evei. Nu se ştie dacă hormonii sexuali sunt implicaţi în apariţia bolii, luându-se în calcul şi cauzele imunologice şi metabolice.
Info
Sarcina, anticoncepţionalele orale şi terapia de substituţie hormonală cresc riscurile femeilor de a suferi un accident vascular cerebral
Afecţiune caracterizată prin degradarea ireversibilă a zonelor creierului ce controlează memoria, inteligenţa, limbajul, comportamentul şi judecata, Alzheimer este o boală degenerativă ale cărei cauze exacte nu sunt pe deplin cunoscute.
Există totuşi o predispoziţie genetică asociată cu factori favorizanţi. S-a constatat că, după 80 de ani, riscul femeilor de a fi diagnosticate cu boala Alzheimer este de 2 ori mai mare. Implicate în apariţia acestei afecţiuni sunt diferenţele de structură cerebrală la cele 2 sexe, precum şi modificările hormonale.
Lupusul eritematos sistemic, o boală cronică autoimună, afectează în jur de 5 milioane de persoane la nivel mondial. Deşi oricine poate fi diagnosticat cu această afecţiune, s-a observat că femeile sunt mai expuse.
Frecvent, lupusul poate avea ca simptom doar erupţia cutanată la nivelul feţei („în fluture”), însă alteori poate afecta articulaţiile sau poate leza rinichii, plămânii, sistemul nervos central şi măduva. De asemenea, boala poate duce la invaliditate temporară.
…estrogenul, hormon sexual feminin, le oferă femilor protecţie cardiovasculară? La menopază însă, nivelul acestui hormon scade.