Uite cât de periculoasă este poliartrita reumatoidă
Oasele corpului uman chiar dacă sunt aparent foarte rezistente, în timp se pot eroda, rupe sau mişca de la locul lor. În toate cazurile este necesară vizita la medic deoarece consecinţele pot fi uneori fatale.
Astfel că, poliartrita reumatoidă este o boala inflamatorie cronică, care nu se limitează doar la afectarea articulaţiilor.
Există cazuri în care odată ce a apărut şi nu a fost tratată corespunzător la timp, această afecţiunea s-a extins şi la nivelul ochilor, a pielii, a plămânilor dar şi asupra vaselor de sânge.
Cea mai frecventă formă de artrită
Această formă de artrită, considerată a fi o afecţiune reumatică de tip inflamator afectează aproximativ 1% din populaţie. Este considerată ca fiind o boală autoimună, ce atacă structurile organismului începând cu articulaţiile. Este mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi, deşi ea poate fi întâlnită la aproape orice vârstă, cel mai adesea apare între vârstele de 40-60 de ani.
Dacă în cazul artrozei, cauza apariţiei este suprasolicitarea articulaţiei, când vine vorba de artrită practiv avem de a face cu inflamaţii ce duc la dezvoltarea exagerată a membranei sinoviale care se erodează distrugând apoi articulaţia.
Citeşte şi: Mituri despre osteoporoză
Cauzele apariţiei
Printre factorii de risc se regăseşte şi istoricul familial de care trebuie să ţii întotdeauna cont. Fumatul, expunerea la anumite materiale precum este azbestul sau siliciu, obezitata, par a fi alţi factori de care trebuie să ţii cont.
Chiar dacă se consideră a fi o afecţiune autoimună nu trebuie să excluzi factorii de risc de mai sus.
Deşi iniţial apare la articulaţiile mici ale mâinii şi ale piciorului, pe măsură ce boala avansează se răspândeşte şi la nivelul gleznei, a pumnului, coatelor, a umerilor şi inclusiv a şoldului.
Trebuie menţionat faptul că aceste simptome apar simetric.
În cazul în care observi o articulaţie inflamată mai mult de 3 săptămâni este indicat să te prezinţi la medic.
Complicaţii ce pot să apară
Cele mai des întâlnite sunt deformările articulare, pierderea sau reducerea capacităţii de a munci şi de a te îngriji, osteoporoza, infecţii cauzate de scăderea sistemului imunitar din cauza anumitor medicamente ce sunt recomandate pentru a trata această afecţiune.
O altă consecinţă este instalarea sindromului de canal carpian, ateroscleroza accelerată, limfom sau afectarea plămânilor prin apariţia fibrozei sau a pneumonitei.
Tratamentul necesar
În prezent nu se cunoaşte un tratament specific pentru a trata această afecţiune, dar s-au observat progrese considerabile prin intermediul schemelor terapeutice, putând să se obţină astfel o remisie a bolii, o întârziere în dezvoltarea deformărilor osoase. Tratamentul trebuie să conţină recuperarea medicală cu exerciţii care să ajute la menţinerea flexibilităţii articulaţiilor dar şi metoda chirurgicală cu ajutorul căreia să se corecteze deformările articulare şi aici menţionăm sinovectomia care presupune îndepărtarea prţială sau totală a membranei sinoviale; protezarea articulară.