TUŞEŞTI? Iată ce e de făcut!

11 octombrie 2010   Ce te doare

Care sunt cauzele şi cum se manifestă?

Nu toţi tuşim la fel sau din aceleaşi motive. Iar tusea nu este întotdeauna inofensivă. Vă prezentăm mai jos principalele tipuri de tuse.

Bronşita acută

Este tusea prezentă în cazul răcelii

În primele zile, aceasta este iritantă si neproductivă

Abia după aproximativ 3 zile are loc aşa-numita producţie de mucus

Fără tratamentul adecvat, tusea din cazul răcelii se poate croniciza

Bronşita cronică

Prin tuse este eliminată o spută vâscoasă cu aspect sticlos

Bronhiile sunt afectate în permanenţă

Netratată, în timp duce la constricţia ireversibilă a căilor respiratorii

Astmul

Reprezintă îngustarea căilor respiratorii

Tusea şi dispneea apar în cazul efortului fizic sau al unei alergii

Tusea este uscată

O criză este însoţită de zgomote respiratorii, presiune în torace, expectoraţie şi senzaţia de lipsă de aer.

Cum se tratează?

Iedera fluidifică secreţiile vâscoase. Preparatele pe bază de plante cu extract uscat din frunze de iederă, constituie un ajutor de încredere în tratamentul tusei. Datorită saponinelor conţinute în iedera medicinală, care acţionează asupra căilor respiratorii, secreţiile vâscoase sunt fluidificate. Tusea devine mai uşoară şi iritaţia e redusă.

Uleiul de susan, masat pe zona pieptului are un efect benefic;

Aplicarea unei paste de cartofi fierbinţi înfăşurate într-o faşă, pe piept, are acelaşi efect;

Consumul crescut de ceaiuri din plante sau de apă minerală ajută la fluidificarea secreţiilor;

O ceapă tăiată şi aşezată peste noapte în apropierea capului provoacă dezinflamarea mucoaselor;

Extractul uscat din frunze de iederă, sub forma de sirop, stimulează eliminarea secreţiilor şi ameliorează iritaţia.

"Tusea e un semnal de alarmă", Dr. Mioriţa Toader, şef secţie ORL

Tusea este un reflex de protecţie important şi un semnal de alarmă al organismului. Uneori este uscată şi dureroasă, alteori este productivă. Tusea poate fi declanşată de inspirarea prafului, a fumului, de pătrunderea accidentală a alimentelor în căile respiratorii, precum şi de agenţii patogeni.

Mai multe