Trucuri pentru a ţine sub control alergia la acarieni
Acarienii sunt creaturi microscopice care fac parte din familia arahnidelor şi care sunt prezente mai ales în praful din casă (Dermatophagoide pteronyssinus). Se hrănesc cu scuamele generate de pielea noastră, cu resturi de unghii sau din blana animalelor.
Este bine de ştiut că 1 singur gram de praf poate conţine până la 20.000 de acarieni. Medii propice de dezvoltare a lor sunt saltelele, aşternuturile, draperiile, covoarele, pernele, fotoliile şi, în general, orice „cuib” de praf din casă. Sunt invizibili cu ochiul liber. Cu toate că nu trăiesc decât 6 săptămâni, acarienii au o rată mare de înmulţire.
Cum ştii că ai boala
La fel ca şi în cazul alergie la polen, cea la acarieni provoacă simptome respiratorii. Acestea apar după ce acarieni intră în contact cu mucoasele nazale. Manifestărea principală a alergiei la acarieni este rinita, în cadrul căreia apar congestie nazală, strănuturi repetitive şi lăcrimare. Principala complicaţie a alergiei la acarieni este astmul. Un copil cu o astfel de alergie are riscuri de 5 ori mai mari de face astm alergic.
Ce trebuie să faci pentru a le reduce numărul
O locuinţă fără acarieni este un vis irealizabil. Totuşi, unele măsuri sunt de ajutor pentru a reduce numărul acestor creaturi microscopice:
•
Acarienii adoră umiditatea şi căldura. Pentru a combate alergia la acarieni este indicat să ai în locuinţă un nivel al umidităţii mai mic de 50%. Util îţi poate fi şi un dezumidificator, mai ales în sezonul rece. De asemenea, este recomandat ca temperatura din casă să nu fie mai mare de 19-20 °C.
•
Aeriseşte zilnic camerele, ideal dimineaţa şi seara, cel puţin 10 minute.
•
Nu ţine plante în camera în care dormi.
•
Acarienii sunt distruşi la 60 °C, de aceea, spală lenjeriile de pat, păturile, perdelele şi draperiile la această temperatură.
•
Şi îngheţul ucide acarienii. O soluţie, în cazul jucăriilor de pluş ale copilului, este ţinerea acestora la congelator 1-2 ore.
•
Aspiră de 2 ori pe săptămână. Este ideal să ai un aspirator cu filtru HEPA, care reţin alergenii aspiraţi. Astfel de filtre trebuie curăţate şi înlocuite conform indicaţiilor producătorului.
•
O cameră cu cât mai puţine covoare, tapiţerii sau alte surse care reţin praful (draperii, jucării de pluş, diverse obiecte de decor) înseamnă mai puţini acarieni.
•
Perna, plapuma şi salteaua este indicat să fie din materiale sintetice, hipoalergene şi nu din puf, pene, lână, bumbac.
•
Foloseşte spray-uri cu substanţe care omoară acarienii.
....într-un pat pot exista peste 2 milioane de acarieni?